Veiligheid

Wat is goed werkgeverschap?

Volgens de Arbowet moet een werkgever zich als een goed werkgever gedragen. Dat betekent onder meer dat je zorgt dat werknemers hun werk veilig en gezond kunnen doen. Wij zetten 4 veiligheidsverplichtingen voor je op een rij.

Goed werkgeverschap is een heel breed begrip. Een goed werkgever ontslaat collega’s niet zomaar, betaalt op tijd, zorgt voor voldoende pauzes, biedt opleidingsmogelijkheden enzovoorts. Maar goed werkgeverschap is ook: zorgen voor de veiligheid en gezondheid van werknemers, in alle aspecten die met het werk te maken hebben. Dit noemen we de zorgplicht. We zoomen hier graag in op deze zorgplicht.

Dit zijn de veiligheidsverplichtingen rond goed werkgeverschap die u snel kunt oppakken:

  1. Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)
  2. Preventiemedewerker
  3. Voorlichting werknemers
  4. Toezicht houden

Let op: alle afspraken en documenten omtrent uw arbobeleid moeten worden goedgekeurd door uw ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging.

Hulp nodig met uw arbobeleid?

Kader helpt graag met uw goed werkgeverschap. Laat bijvoorbeeld uw Preventiemedewerker door ons trainen, uw RI&E opstellen of schakel een interim Veiligheidskundige in voor uw werkplekinspecties. 
Neem contact op voor een vrijblijvend advies.

Veelgestelde vragen

Goed werkgeverschap

Goed werkgeverschap is een heel breed begrip. Een goed werkgever ontslaat collega’s niet zomaar, betaalt op tijd, zorgt voor voldoende pauzes, biedt opleidingsmogelijkheden enzovoorts.

Wat is een VCA opleiding

In een VCA opleiding leren deelnemers in 1 dag alles over veiligheid en gezondheid op de werkvloer.

Wat zijn de taken van een Preventiemedewerker?

De taken van een Preventiemedewerker zijn divers, dat kan afhankelijk zijn van wat u afspreekt met uw werkgever. Wettelijk zijn er drie taken van een Preventiemedewerker vastgelegd.

Wat doet een VGM coördinator?

De functies komen op hetzelfde neer, maar bedrijven geven er soms een eigen naam aan. Het grootste verschil is dat de Preventiemedewerker zich vooral bezighoudt met arbozaken. Een VGM-coördinator heeft ook milieuzaken in zijn of haar takenpakket.

Waarom een VCA diploma?

Het VCA examen en het behalen van een VCA diploma is een eis binnen VCA en VCU gecertificeerde bedrijven. Ook kan het een eis zijn van opdrachtgevers.

Hoe kies ik de juiste preventiemedewerker?

Als werkgever mag je een preventiemedewerker aanwijzen, maar er is wel instemming nodig van de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging.

Gerelateerde artikelen

10/07/2023

Twijfels over een opleiding? Onze informatiebijeenkomsten bieden de oplossing!

Lees verder
25/04/2023

Nachtwerk: hoe gevaarlijk is dat?

Lees verder
25/04/2023

Bagage-afhandelaren moeten direct hulpmiddelen inzetten

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht