Brandveiligheid

Wat is een ontruimingsalarminstallatie (OAI)?

Een ontruimingsalarminstallatie waarschuwt bij brand, bomalarm of andere calamiteiten, zodat snelle ontruiming van een (deel van een) gebouw mogelijk is. Het kan dan gaan om waarschuwen van mensen die het gebouw moeten verlaten of om personeel dat voor de evacuatie van andere mensen moet zorgen. Vaak is de ontruimingsalarminstallatie geïntegreerd in de brandmeldinstallatie.

Als er volgens het Bouwbesluit 2012 in een gebouw een brandmeldinstallatie vereist is, dan is de ontruimingsalarminstallatie ook vereist.

Je wilt er zeker van zijn dat ook de ontruimingsalarminstallatie werkt als dat nodig is. Laat je ontruimingsalarminstallatie ook inspecteren, samen met de brandmeldinstallatie. Als voor de brandmeldinstallatie volgens het Bouwbesluit een inspectiecertificaat is vereist, dan is ook voor de ontruimingsalarminstallatie een inspectiecertificaat vereist.

Ontwerp

Een goed ontwerp is het halve werk. Een uitgangspuntendocument brandbeveiliging of een Programma van Eisen voor de brandmeldinstallatie en de ontruimingsalarminstallatie zorgt ervoor dat de installatie past bij het gebruik van het gebouw en voorkomt dat je de installatie later moet aanpassen. Een fout herstellen in de installatie is altijd duurder dan een goed ontwerp. NEN Normen zoals de NEN 2535 geven regels voor het ontwerp, de uitvoering, de compatibiliteit en de kwaliteit van de te installeren brandmeldinstallatie. Een brandbeveiligingsadviseur helpt je bij het ontwerpen van een brandveiligheidsinstallatie met CCV-keurmerk.