Wat je moet weten over de stap van IVK naar HVK

Je hebt een diploma Integrale Veiligheidskunde op zak en wil je kennis van arbeidsveiligheid verder verdiepen? Dan is een opleiding Hogere Veiligheidskunde echt iets voor jou. Instromen als IVK’er is relatief eenvoudig, maar er geldt wel één belangrijke voorwaarde.

Als Integraal Veiligheidskundige (IVK’er) ben je breed opgeleid. Je hebt algemene kennis van onder meer crisisbeheersing, rampenbestrijding, veiligheid in de leefomgeving, informatiebeveiliging en veiligheid in bedrijven. Veiligheidsvraagstukken bekijk je met een bestuurlijke en bedrijfskundige blik. Maar de fysieke veiligheid, zoals machineveiligheid, gevaarlijke stoffen en elektrische veiligheid, komt minder aan bod.

Veiligheidskunde in het bedrijfsleven

Die brede kennis als IVK’er is heel handig, maar in het bedrijfsleven wordt vooral aandacht besteed aan de veiligheid binnen de organisaties. Bedrijven willen namelijk voldoen aan de wet- en regelgeving én het veiligheidsbewustzijn van hun medewerkers verhogen. Een Veiligheidskundige in een bedrijf besteedt dan ook aandacht aan zowel de sociale als fysieke veiligheid.

Kloof tussen IVK en HVK

En daar wringt de schoen, want de brede kennis van een Integraal Veiligheidskundige is te beperkt om de bedrijfsveiligheid naar een hoger niveau te kunnen brengen. Een Hoger Veiligheidskundige kan dat wel. Hij of zij heeft namelijk voldoende kennis en competenties, met name op het gebied van de externe veiligheid, verdiepende RI&E’s, audits, persoonlijk leiderschap, veiligheidsbeleid, -strategie, -cultuur en verandermanagement. Die zaken leer je in een opleiding Hogere Veiligheidskunde. Dit is een verbreding en verdieping op de basiskennis van de Integraal Veiligheidskundige.

1 voorwaarde voor deelname HVK

Als IVK’er op hbo-niveau kun je in principe gewoon beginnen aan de HVK-opleiding. Er is alleen één voorwaarde: Je hebt aantoonbare werkervaring nodig. Voor IVK’ers die net van school komen is dat dus lastig. Zij hebben soms wel stage gelopen en ooit een RI&E uitgevoerd, maar dat is onvoldoende. Meerdere opdrachten en de scriptie tijdens de HVK-opleiding zijn namelijk alleen uit te voeren in een relevante werkomgeving.

Hoe kom je dan aan die werkervaring?

Relevante werkervaring nodig? Ga aan de slag in een omgeving waar bedrijfsveiligheid relevant is en waar HVK-competenties worden gevraagd. Er is een groot tekort aan HVK’ers dus diverse organisaties nemen IVK’ers in dienst. Kies bijvoorbeeld voor een functie als Preventiemedewerker, Veiligheidscoördinator of KAM-coördinator. Vaak geeft het bedrijf je meteen de mogelijkheid om een HVK-opleiding te volgen. Daarna kun je grondiger aan de slag met de veiligheid binnen de organisatie.

Daarom een HVK-opleiding

Andere voordelen van de HVK-opleiding? Als HVK’er kun je je laten certificeren. Met zo’n persoonsregistratie ben je volgens de Arbowet een van de vier kerndeskundigen en mag je de RI&E toetsen. Daardoor sta je als HVK’er sterker op de arbeidsmarkt. Ook de organisatie is gebaat bij jouw opleiding. Als HVK’er zorg je immers dat de gehele organisatie veilig werkt. Jouw werkgever hoeft daarvoor geen externe Veiligheidskundigen meer in te schakelen. Dat scheelt tijd en kosten.

Ook doorgroeien naar HVK?

Wil jij je naast de bestuurskundige kant ook in de technische kant van veiligheidskunde verdiepen? De veiligheid in een organisatie naar een hoger niveau brengen? In onze opleiding Hogere Veiligheidskunde verdiept je jouw basiskennis en leer je meer over externe veiligheid en persoonlijk leiderschap.

De opleiding Hogere Veiligheidskunde van Kader krijgt van deelnemers gemiddeld een 8,7. We steken veel tijd in uw begeleiding en succes! Meer weten over alle onderwerpen in de opleiding HVK? Download hier de opleidingsbrochure.

Download brochure

Download de brochure van onze HVK opleiding en krijg uitgebreide informatie over de profielschets, doelstellingen, toelatingseisen en studiebelasting. Ook krijg je meer informatie over de invulling per lesdag en waar een scriptie aan moet voldoen.

Download brochure

Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen een MVK opleiding en een HVK opleiding

De MVK’er concentreert zich meer op de veiligheid op de werkvloer. De HVK’er zorgt dat de organisatie als geheel ook veilig werkt en de structuur biedt om veiligheid voor de werknemers te beschermen. 

Van MVK naar HVK: waarom zou u?

De Middelbaar Veiligheidskundige is sturend op de werkvloer en veelal praktijkgericht. Een HVK’er heeft echter ook kennis van externe veiligheid, managementsystemen, auditvaardigheden, persoonlijk leiderschap, visie op veiligheidsbeleid en veiligheidscultuur.

Wat doet een Veiligheidskundige?

De Veiligheidskundige geeft de gehele organisatie inzicht in (on)veilige situaties.

Actueel

Gerelateerde artikelen

29/06/2023

Startdata Veiligheidskundige opleidingen 2024 staan online!

Lees verder
25/04/2023

Wanneer volg ik welke Veiligheidskundige opleiding?

Lees verder
14/12/2022

Certificatiehandleiding Arbokerndeskundige

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht