Wanneer volg ik welke Veiligheidskundige opleiding?

Ben jij geïnteresseerd in veiligheid en zou je dit eigenlijk ook graag op jouw collega’s willen laten doorwerken, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Doormiddel van dit artikel willen we jou op weg helpen. We laten je zien wanneer welke Veiligheidskundige opleiding voor jou interessant kan zijn.

Bij Kader Academy bieden wij 3 verschillende Veiligheidskundige opleidingen aan. De Basis Veiligheidskunde (BVK), de Middelbaar Veiligheidskunde (MVK) en de Hogere Veiligheidskunde (HVK) opleiding. Wanneer is welke opleiding geschikt voor jou en hoe zit het met de samenhang tussen deze opleidingen? Dat is waar we in dit artikel op in gaan.

Basis Veiligheidskunde

Laten we beginnen bij de basis. De Basis Veiligheidskunde opleiding bij Kader Academy duurt 6 dagen en na afloop ben je als Basis Veiligheidskundige in staat om de directie te ondersteunen en invulling en uitvoering van het veiligheidsbeleid te realiseren. Je bent op de hoogte van de wet- en regelgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden en je bent in staat om een werkplaatsinspectie uit te voeren.

“De toegevoegde waarde van deze opleiding is dat veel zaken waarmee je als veiligheidskundige mee te maken krijgt nu beter te begrijpen zijn”, is één van de vele positieve reacties die we gekregen hebben over onze opleiding tot Basis Veiligheidskundige.

Voor jouw organisatie is het fijn dat oplossingen vanuit de werkvloer in zijn algemeenheid beter geaccepteerd worden. Het bewustzijn van veiligheid wordt vergroot en je legt de link tussen het management, de Veiligheidskundige en de werkvloer. De BVK’er is een nieuwe gesprekspartner op het gebied van veiligheid. De BVK opleiding gaat verder, waar VCA stopt.

Download de BVK brochure

Donwload brochure

Middelbare Veiligheidskunde

De Middelbare Veiligheidskunde opleiding is het vervolg op de BVK. Je gaat net dat stapje dieper in op de materie en je ontwikkelt je adviesvaardigheden. Na het afronden van de MVK opleiding ben je deskundige op het gebied van veiligheid en heb je de benodigde kennis over veiligheidsonderwerpen en wet- en regelgeving op het gebied van arbeidsveiligheid. Je kunt nu richting geven aan het te voeren veiligheidsbeleid.

Tijdens de MVK-opleiding (MBO+) leren deelnemers alle basis risicofactoren kennen, die ze meteen kunnen toepassen in hun werk. De Middelbaar Veiligheidskundige is sturend op de werkvloer en veelal praktijkgericht. Het gaat hierbij om vragen als: heb ik de risico’s in beeld? Hebben we de juiste maatregelen genomen en nemen we in de uitvoering ook de juiste maatregelen?

Download de MVK brochure

Download brochure

Hogere Veiligheidskunde

Een HVK’er (HBO+) heeft de bovengenoemde praktijkkennis ook nodig. Een HVK’er heeft echter ook kennis van externe veiligheid, managementsystemen, auditvaardigheden, persoonlijk leiderschap, visie op veiligheidsbeleid en veiligheidscultuur. Dit komt allemaal aan bod in de HVK-opleiding. De Hogere Veiligheidskunde opleiding gaat verder in op veiligheidskundige modellen om ook sturing te geven aan de organisatie op het gebied van veiligheid. De focus ligt hier op de organisatie als geheel, op complexe risico’s en wetgeving. De Hoger Veiligheidskundige is beleidsmatig en houdt zich bezig met veiligheidsvisie en veiligheidsstrategie. Daarnaast is er in de HVK opleiding veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.

Download de HVK brochure

Download brochure
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht