De MVK’er concentreert zich meer op de veiligheid op de werkvloer. De HVK’er zorgt dat de organisatie als geheel ook veilig werkt en de structuur biedt om veiligheid voor de werknemers te beschermen.
“Je weet niet wat je niet weet” is een veelgebruikt excuus voor een onvolledige RI&E. Daarmee komt het aspect van kennis en competenties van degene die de RI&E inventariseert, en van degene die de RI&E beoordeeld of toetst naar voren. Veelal vindt daarna toetsing van de RI&E op volledigheid door een kerndeskundige plaats. Het aspect kennis of gebrek aan kennis is een basisrisico bij het opstellen van de RI&E. Wil je iets kunnen zeggen over de aanwezigheid van bepaalde risico’s zul je moeten weten welke risico’s aanwezig kunnen zijn. Deze risico’s moet je vervolgens kunnen herkennen en inschatten. Kortom, risico kennis, herkennen, in kunnen schatten en maatregelen kunnen benoemen om risico’s te beheersen is elementair voor degene die de RI&E opstelt.
Welke specifieke kennis vereist is, is verschillend. Dit ligt deels aan het bedrijf, maar ook aan de branche waarbinnen de organisatie actief is. Je kan je vast wel voorstellen dat een bedrijf in de petrochemische industrie hele andere risico’s kent dan een kantooromgeving. Dit betekent ook dat de kennis van degene die de RI&E opstelt inhoudelijk op niveau moet zijn. Wanneer je geen kennis hebt over gevaarlijke stoffen, heb je geen zicht op de risico’s van die stoffen. Als je geen zicht hebt op de risico’s van die stoffen, kan je hier geen volledige RI&E over. Dat je geen RI&E op kan stellen voor organisaties in de petrochemische industrie betekent niet dat je dat voor een kantooromgeving ook niet zou kunnen.
De brede kennis van het kennen, herkennen en inschatten van risicofactoren is de basisvoorwaarde voor het opstellen van een RI&E. Factoren als nieuwsgierigheid en doorvragen (vasthoudend zijn) geven je uiteindelijk de benodigde informatie. Essentiële kennis is verschillend per bedrijfstak en is regelmatig bedrijfsspecifiek. Als je niet over de benodigde kennis beschikt zal je verdieping moeten zoeken of hulp in moeten schakelen (bijvoorbeeld van een collega). Maar, het uiteindelijke succes van de RI&E, staat of valt bij de wil van de opdrachtgever. Nog belangrijker dan de kennis van degene die de RI&E uitvoert (of toetst) is immers de wil van de opdrachtgever (werkgever) om over een kwalitatief goede RI&E te beschikken en de bijbehorende wil om er iets mee te gaan doen. Want: ‘wie betaalt, bepaalt’ is een vaak gehoord statement. Als uitvoerder van een RI&E kan je nog zo’n goede RI&E opstellen, maar wanneer bij de opdrachtgever de wil om met de RI&E aan de slag te gaan ontbreekt, dan zal de werking ervan nihil zijn. De rol van de werkgever (of opdrachtgever) is daarmee essentieel.
Lees hier ook: Valkuilen bij het uitvoeren van een RI&E.
Zelf aan de slag met de Risico Inventarisatie & Evaluatie? Na onze MVK opleiding of HVK opleiding weet u hoe u een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) opstelt en bent u volledig op de hoogte van de wet- en regelgevingen.
Kader heeft adviseurs met specifieke vakkennis in dienst, zij kunnen de RI&E voor u uitvoeren. Iedere RI&E wordt uitgevoerd door adviseurs (Veiligheidskundigen) met ervaring in de branche.
De MVK’er concentreert zich meer op de veiligheid op de werkvloer. De HVK’er zorgt dat de organisatie als geheel ook veilig werkt en de structuur biedt om veiligheid voor de werknemers te beschermen.
De Middelbaar Veiligheidskundige is sturend op de werkvloer en veelal praktijkgericht. Een HVK’er heeft echter ook kennis van externe veiligheid, managementsystemen, auditvaardigheden, persoonlijk leiderschap, visie op veiligheidsbeleid en veiligheidscultuur.
De Veiligheidskundige geeft de gehele organisatie inzicht in (on)veilige situaties.