Sint en Piet zijn weer in het land. Vol verwachting klopt ons hart! Vol spanning misschien ook wel, want hoe krijgen ze het elk jaar weer voor elkaar om alle cadeautjes op tijd te bezorgen? Klimmen en klauteren in weer en wind over platte en hellende daken, in het donker, op hoogte met zakken vol zware cadeautjes. Is dat wel veilig?
“Hoor de wind waait door de bomen, hier in huis zelfs waait de wind. Zou de goede Sint nog komen? Nu hij het weer zo lelijk vindt?”
Bij een windkracht 7 op de schaal van Beaufort is het advies om werkzaamheden op het dak te staken. Toch ontvangen we ieder jaar, ongeacht het weer, de pakjes ruim op tijd. Gebeurt dat allemaal wel veilig, Sinterklaas?
Dat op tijd leveren is sowieso een dingetje, want met timemanagement is Sinterklaas niet bekend. Misschien is het verstandig om de komende jaren de werkdruk te verdelen over meerdere dagen. Dus geen pakjesavond, maar een pakjesmaand. Dat verlaagt de werkdruk en daarmee de kans op psychische gezondheidsklachten bij Sint en Piet.
En wat dacht je van duurzame inzetbaarheid? De precieze leeftijd van Sinterklaas is niet bekend. Wat wel zeker is, is dat Sinterklaas niet met 67 jaar met pensioen is gegaan. Willen we de komende jaren nog genieten van Sinterklaas en zijn pieten? Dan is het verstandig dat Sinterklaas het wat rustiger aan gaat doen.
Verder worden de pakjes bij velen van ons door de schoorsteen bezorgd. Pieten klimmen door de schoorsteen om de pakjes netjes te bezorgen. Hebben we het dan niet over een besloten ruimte? En hoe zit het met de blootstelling aan rook en roet? Wij raden Sint en Piet dan ook aan om voortaan de pakjes niet meer via de schoorsteen te bezorgen, maar bij de voordeur af te leveren.
Al met al denken we dat het voor Sint en Piet belangrijk is om een Veiligheidskundige aan te stellen. Wij nodigen Sinterklaas van harte uit in onze veiligheidskundige opleidingen.