Zo kan een Arbocoördinator energieadviseurs helpen bij verduurzaming

Bij het creëren van een gezonde en duurzame werkplek kan een Arbocoördinator een signalerende rol spelen. Volgens opleidingsadviseur Karin de Ferrante (60) kan het gedragscomponent van medewerkers namelijk helpen bij het proces van verduurzaming. Hoe dit werkt? Karin vertelt.

Een arbeidscoördinator bekijkt en beoordeelt werkplekken op het gebied van veilig en gezond werken. Daar horen thema’s bij zoals verzuim, werkdruk en duurzame inzetbaarheid. Karin: “De Arbocoördinator is een spin in het web en werkt onder andere samen met KAM-adviseurs en energiecoördinatoren.”

Vocht- en tochtproblemen

Het raakvlak met de energietak zie je volgens Karin bijvoorbeeld bij vocht- en tochtproblemen. “In gebouwen met enkel glas, een belangrijk onderwerp voor energieadviseurs, kunnen medewerkers last krijgen van tocht op werkplekken. Ook kunnen gebouwen last hebben van vochtproblemen, die vaak worden veroorzaakt door slechte ventilatie. Beide problemen kunnen prestaties van medewerkers beïnvloeden, of zelfs zorgen voor ziekte en uitval.”

Het aanpakken van deze problematiek dient dus twee doelen:

  1.  Bevorderen van een gezonde werkomgeving voor de medewerker;
  2.  Verminderen van energieverbruik.

Karin: “Het verminderen van het energieverbruik zorgt voor een lagere CO2 uitstoot én energierekening van de organisatie. Een win-winsituatie.”

Arbo-element bij verduurzaming

Daarnaast ontdekken energieadviseurs soms Arbo-elementen in het proces naar verduurzaming. Karin: “Dit zag ik bij een project over het energieverbruik van een groot monumentaal pand. Bij dit project werden honderden medewerkers geïnterviewd om mee te denken over energiebesparing binnen de werkomgeving. Welke problemen ervoeren zij? En hoe dachten zij over energieverbruik?

De duidelijkste klacht ging over het enkel glas van het pand: dat vonden ze heel vervelend, want dit zorgde ervoor dat ze vaak in de kou werkten. Een duidelijk Arbo-element.

Maar het aanpakken van enkel glas in zo’n enorm gebouw is een dure en flinke klus, daarom werd voor de start van de verduurzaming gekozen om alle bureaus – die vastzaten aan de grond – anderhalve meter naar het midden op te schuiven. Daarmee was er tijdelijk comfort voor de medewerkers bereikt. Een creatieve oplossing die zorgde voor betere arbeidsomstandigheden tijdens de verduurzaming!”

Opleiding tot Arbocoördinator

Wist je dat Kader de opleiding tot Arbocoördinator aanbiedt? Tijdens de opleiding leer je onder andere over risico-inventarisatie, werkplekinspecties en actieplannen. De docenten die lesgeven zijn actief in het werkveld en nemen veel praktijkervaring mee op het gebied van veilig en gezond werken.

Meer informatie over de opleiding Arbocoördinator?

Brochure download

Download de brochure van onze Arbocoördinator opleiding en krijg uitgebreide informatie over de profielschets, doelstellingen, toelatingseisen en studiebelasting. Ook krijg je meer informatie over de invulling per lesdag.

Actueel

Onze nieuwste artikelen

29/11/2023

Sinterklaas levert alle pakjes op tijd bij de juiste kinderen af ... Wat er ook gebeurt!

Lees verder
22/11/2023

Warmtepomp definitief doorgebroken: tweede recordjaar op rij in Nederland!

Lees verder
22/11/2023

5 vragen over hoe het energielabel de hoogte van je hypotheek beïnvloedt

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht