Wordt de vertrouwenspersoon straks verplicht? Hoe ga jij hier als bedrijf mee om?

De Tweede Kamer spreekt binnenkort over een wetsvoorstel dat bedrijven in Nederland verplicht om te beschikken over een vertrouwenspersoon. Steeds vaker lopen we in Nederland tegen zaken aan van grensoverschrijdend gedrag. De meest bekende zijn natuurlijk die bij The Voice, DWDD en Ajax. Om dergelijke voorvallen te voorkomen wil de Tweede Kamer dus een verplichte vertrouwenspersoon bij elk bedrijf in Nederland.

Om bedrijven in Nederland te helpen bieden wij een tweetal opleidingen aan tot vertrouwenspersoon. Dit doen we in samenwerking met ETOP. ETOP is een professionele organisatie die opleidingen, trainingen en cursussen ontwikkelt en verzorgt op het gebied van arbeidsomstandigheden.

Voor kleinere bedrijven kan de aanstelling van een vertrouwenspersoon de nodige problemen opleveren. Deze bedrijven hopen dan ook dat, wanneer de verplichting daadwerkelijk doorgang gaat vinden, er een gezamenlijke vertrouwenspersoon voor de gehele branche kan worden ingesteld. “Het is belangrijk dat werknemers bij iemand terechtkunnen en het is goed als er met dit wetsvoorstel een verplichte vertrouwenspersoon geregeld wordt”, aldus een woordvoerder van werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland.

In de praktijk zal een vertrouwenspersoon echter niet voor elk bedrijf een absolute meerwaarde zijn. Hoe kleiner het bedrijf namelijk is, hoe eerder je weet over wie het gaat. Om deze reden wordt verwacht dat er in het wetsvoorstel rekening gehouden wordt met een gezamenlijke vertrouwenspersoon voor kleinere bedrijven.

De grensoverschrijdende gedragingen bij The Voice, Ajax en de Wereld Draait Door hebben ons land flink opgeschrikt. Deze zaken, die landelijke bekendheid vergaarden zorgden ervoor dat het afgelopen jaar meer mensen zich inschreven voor de opleiding tot vertrouwenspersoon. Een ander gevolg is dat er op de werkvloer meer aandacht is voor grensoverschrijdend gedrag. Vertrouwenspersonen krijgen meer meldingen en medewerkers praten onderling vaker over ongewenste omgangsvormen.

Ben je zelf benieuwd wat een vertrouwenspersoon voor jouw organisatie kan betekenen? Of wil je je graag opleiden tot vertrouwenspersoon? Bekijk dan eens onze opleiding tot vertrouwenspersoon.

Download brochure

Download hier onze brochure voor de opleiding tot vertrouwenspersoon en ontvang alle informatie die je nodig hebt.

Download brochure
Actueel

Onze nieuwste artikelen

20/02/2024

Het Rabo Coöperatief Isolatiebudget

Lees verder
20/02/2024

Energieadvies voor VvEﹸs: een grote markt maar niet altijd eenvoudig

Lees verder
19/02/2024

Den Helder gaat door met energiecoaches: “zeer waardevol project”

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht