Wordt de Arbowet overtreden als een cliënt een zorgmedewerker verwondt?

Een vervelende situatie in een zorginstelling. Een dwarse client krijgt het aan de stok met een gediplomeerd zorgmedewerker. Er ontstaat een incident dat leidt tot een ziekenhuisopname van de zorgmedewerker. De zorginstelling is daarom verplicht het ongeval te melden. Is er sprake van een overtreding van de Arbowet?

Het incident vond plaats in een zorginstelling voor lichtverstandelijke gehandicapten met een sterke gedragsstoornis. De zorgmedewerker die slachtoffer werd van de aanval van haar cliënt beschikte over een HBO-IW-opleiding voor groepsleider en over een HBO-diploma voor maatschappelijk werk en dienstverlening.

Ruzie met een cliënt

De zorgmedewerker was rustig aan het werk toen er drie cliënten binnenkwamen. Deze jongeren kwamen zoals afgesproken en zouden door de medewerker aan het werk worden gezet. Er heerste een gemoedelijke sfeer en er leek niks aan de hand. De sfeer sloeg om toen een vierde cliënt de kamer betrad. Bij binnenkomst zonderde ze zich direct af, bij de vraag of ze ook aan de tafel kwam zitten volgde een norse reactie.

De client wou in geen geval meewerken en werd door de zorgmedewerker naar haar kamer gestuurd om na te denken. Ook dit weigerde ze. Omdat het meisje na verschillende keren nog steeds niet wou luisteren vertrekt de zorgmedewerker om te overleggen met een collega.

Haar collega staat haar bij en vertelt de cliënt nogmaals dat ze naar haar kamer moet om tot rust te komen en na te denken. Nu luistert de cliënt wel.

Het incident

De cliënt is inmiddels ruim 10 minuten op haar kamer geweest om af te koelen. De zorgmedewerker besluit haar op te halen om te kijken of ze rustiger is geworden. Op het moment dat ze samen door de gang lopen probeert de cliënt de zorgmedewerker bij haar haren te grijpen. De zorgmedewerker houdt haar af met haar arm. Vervolgens grijpt het meisje naar haar keel en geeft de medewerker een harde duw. De zorgmedewerker komt vervelend ten val en landt op haar stuitje.

Direct komen er twee collega’s haar te hulp schieten. Conform het protocol van de zorginstelling wordt de situatie onder controle gebracht. Het zitbotje van de zorgmedewerker blijkt door de val te zijn gebroken.

Omdat het een ziekenhuisopname betrof werd de arbeidsinspectie op de hoogte gesteld door de zorginstelling. Er kwam een inspecteur ter plaatse om een onderzoek in te stellen.

Opleiding van de zorgmedewerker bleek in orde

Tijdens het onderzoek concludeerde de inspecteur dat er geen sprake was van een overtreding van de Arbowet. Het slachtoffer was goed op de hoogte van alle kenmerken en eigenschappen van de cliënten. Ze had alle benodigde opleidingen gevolgd en was volledig gecertificeerd. De inspecteur handelde de zaak daarom zonder boeteoplegging af.

Masterclass Veiligheidsmanagement & Veiligheidscultuur

De Masterclass Veiligheidsmanagement & Veiligheidscultuur is sterk gefocust op technieken voor een duurzame gedragsbeïnvloeding met veiligheidsbewustzijn als fundament. Download de brochure van onze Masterclass Veiligheidscultuur en Veiligheidsgedrag en krijg uitgebreide informatie over de profielschets, doelstellingen, toelatingseisen en studiebelasting. Ook krijg je meer informatie over de invulling per lesdag.

Actueel

Onze nieuwste artikelen

12/06/2024

RIVM breidt lijst met potentieel 'Zeer Zorgwekkende Stoffen' uit

Lees verder
12/06/2024

Een tatoeage op het werk: hoe zit dat?

Lees verder
27/05/2024

Warmtepompsubsidie komt vooral terecht bij mensen met veel geld

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht