Wolven krijgen geen burn-out!

Sociale dieren, zoals wolven, begrijpen de waarde van ieder individu binnen hun groep. Hoe sterker de leden in de groep zich met elkaar verbonden voelen, hoe veiliger ze zich zullen voelen en hoe veiliger ze zullen werken. ‘Mensen zijn geen wolven, toch mogen we ons best een beetje meer als hen gedragen’ vindt Irene van Eijk. Zij schreef het boek ‘Wolven krijgen geen burn-out’.

De laatste jaren neemt het aantal burn-outs op de werkvloer toe. Hoge werkdruk en stress ontstaan o.a. doordat de grenzen tussen privé en werk vervagen. Bovendien zorgt de huidige maatschappij  ervoor dat mensen steeds meer moeten en steeds meer willen in korte tijd. Er is minder aandacht voor basisbehoeften als rust, reinheid en regelmaat, die heel belangrijk en nodig zijn om veilig te kunnen functioneren. Helaas ligt ook binnen organisaties de focus vaak op productie in plaats van op de gezondheid en veiligheid van medewerkers.

Het boek ‘Wolven krijgen geen burn-out’ bestaat uit meerdere delen. Het gaat in op actuele problemen cq. zaken van werkend Nederland en geeft daarnaast inzicht in de leefwijze van wolven. Het verhaal van Johan Reimers fungeert als luchtig lijmmiddel tussen beiden.

Geoliede machine

Johan Reimers is teamleider bij een internationale organisatie. Hij wil van zijn ‘onzichtbare’ afdeling een geoliede machine maken. Dat valt niet mee. Zijn medewerkers lopen over van het werk en de samenwerking tussen de verschillende generaties verloopt niet soepel.

Hoe zorg je ervoor dat die verschillende individuen, die met elkaar in een ruimte zitten, een team worden? Hoe voorkom je dat medewerkers ziek worden en hoe kun je als werkgever bijdragen aan hun welzijn? Op die vragen worden in het boek antwoorden gegeven.

In haar werk als Auditor op managementsystemen en als Veiligheidskundige werd het Irene duidelijk dat zaken die op de werkvloer niet goed gaan, vaak verband houden met het feit dat werknemers, en ook werkgevers, niet precies weten wat hun rol of functie inhoudt, of wat er van hen verwacht wordt. Ook krijgen de persoonlijke eigenschappen van mensen vaak te weinig aandacht. Mensen komen daardoor niet altijd goed uit de verf of ze krijgen een rol toebedeeld die eigenlijk niet bij ze past. Dit komt een sterk teamgevoel of een goede samenwerking niet ten goede, en dat heeft weer gevolgen voor de productiviteit van een afdeling of organisatie.

De rol van de wolf

Irene: ‘Wolven blinken uit in samenwerking. Ze zijn enorm sociaal en binnen een roedel heeft iedere wolf een duidelijke rol. Die rol wordt hen doorgaans niet van boven opgelegd, maar ontstaat op een natuurlijke wijze. Sociale dieren, zoals wolven, begrijpen de waarde van ieder individu binnen hun groep. Hoe sterker de leden in de groep zich met elkaar verbonden voelen, hoe veiliger ze zich zullen voelen en hoe veiliger ze zullen werken (…) In mijn boek geef ik antwoord op de vraag waarom wolven geen burn-out krijgen en wat wij, mensen, daarvan kunnen leren.’

Irene geeft in haar boek handvatten om een betere samenwerking tussen verschillende individuen te bewerkstelligen en tegelijkertijd een werkomgeving te creëren waar het risico op het krijgen van een burn-out of andere stress-gerelateerde gezondheidsklachten zoveel mogelijk beperkt wordt.

Over de auteur

Irene van Eijk (1972) is gecertificeerd veiligheidskundige (HVK), auditor in managementsystemen, diergedragsdeskundige én wolvenkenner.

Als kind had ze een hekel aan sprookjes als Roodkapje, de zeven geitjes en de drie biggetjes. Waarom? Uit medelijden voor de wolf die in al die verhalen zo slecht werd weggezet. ‘Die domme Roodkapje en geitjes konden immers toch ook gewoon naar hun moeder luisteren, dan was er niets aan de hand geweest,’ redeneerde ze als vijfjarige. Dat begrip voor de wolf bleef ze koesteren.

De liefde en interesse voor dieren kreeg op latere leeftijd serieuzere vormen door een studie Ondernemen, Dier & Gedrag. In 2018 volbracht Irene haar opleiding tot hoger veiligheidskundige, waarna zij haar eigen bedrijf SHE-loupe oprichtte. Met SHE-loupe legt Irene de link tussen het gedrag van mens en dier. Het dierenrijk biedt namelijk verrassende oplossingen voor Arbo- en management gerelateerde vraagstukken en problemen op de werkvloer. Tegelijkertijd wil zij met SHE-loupe meer begrip creëren voor de wolf in het algemeen.

Het boek is te bestellen via wolvenkrijgengeenburn-out.nl. Als lezer van Kader ontvang je een korting van €3,95 op de normale verkoopprijs van €24,95 (inclusief BTW en verzendkosten in Nederland). Gebruik hiervoor kortingscode Kader2020_Wolven. Let op: deze kortingscode geldt alleen via bovengenoemde website en is geldig tot 26 september 2020. Op=op.

Actueel

Onze nieuwste artikelen

29/11/2023

Sinterklaas levert alle pakjes op tijd bij de juiste kinderen af ... Wat er ook gebeurt!

Lees verder
22/11/2023

Warmtepomp definitief doorgebroken: tweede recordjaar op rij in Nederland!

Lees verder
22/11/2023

5 vragen over hoe het energielabel de hoogte van je hypotheek beïnvloedt

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht