Vier op de tien Nederlanders kent energielabel woning niet

Bij verkoop of verhuur van een woning is het al sinds 2008 verplicht om een energielabel te hebben, maar vier op de tien Nederlanders weet niet wat het label van hun eigen woning is. Dat blijkt uit een peiling van Panel Inzicht in opdracht van consumentenadviseur Pricewise.

Het percentage komt overeen met het aantal huizen dat nog geen label heeft, namelijk 40 procent. Sinds begin dit jaar is het verplicht om een energieadviseur langs te laten komen bij de aanvraag van een energielabel. De prijs is sindsdien opgelopen tot zo’n 300 euro. Over het energielabel is daarom veel te doen geweest de laatste maanden, maar dat heeft blijkbaar nog niet iedere woningeigenaar aan het denken gezet.

Uit de peiling van Panel Inzicht blijkt dat millennials (geboren na 1980) vaker op de hoogte zijn dan oudere generaties. Ze hebben ook vaker plannen om hun energielabel de komende jaren te verbeteren. De belangrijkste drijfveer is om de energierekening omlaag te brengen, zo laten de duizend respondenten van de peiling weten.

Opvallend is dat de babyboomgeneratie, geboren net na de Tweede Wereldoorlog, de meeste kennis lijkt te hebben over de manier waarop het energielabel kan worden verbeterd. Volgens Tomas Bleker, energiespecialist bij Pricewise, hebben babyboomers ook meer financiële middelen om verduurzaming te verwezenlijken.

Wachttijden voor uitgebreide labels

Sinds dit jaar vertelt een nieuw energielabel, met de invoering van de NTA 8800, veel meer over de energieprestatie van het huis dan het Vereenvoudig label dat vóór 1 januari nog via internet voor een paar euro aangevraagd kon worden. Door de energetische staat van de woning in kaart te brengen door een specialist (vakbekwaam EP adviseur) ontstaat een veel gedetailleerde beeld hiervan. Dit omdat de adviseur veel meer factoren meeneemt in zijn berekeningen en daardoor ook direct de door de bewoner aangebrachte energetische verbeteringen meeneemt. Het energielabel is door de noodzakelijke professionele expertise duurder geworden en is de doorlooptijd voor het ontvangen van een energielabel wat langer voordat je hem binnen hebt.

Zoek een adviseur

Makelaar Fabian Grotenhuis uit Dieren zegt dat een label ook sneller is te verkrijgen, maar dat je daarvoor de juiste wegen moet kennen als consument. “Als je naar een van de grote verstrekkers van energielabels gaat, kan het inderdaad enkele maanden duren. Maar als je via een makelaar in de buurt een energieadviseur kunt benaderen, lukt het vaak al binnen enkele weken.”

Grotenhuis denkt dat dat verschil is ontstaan doordat grote aanbieders een lagere prijs vragen. “Dan ontstaan lange wachttijden omdat er ook huiseigenaren zijn die de tijd hebben. Wil je een huis snel verkopen of verhuren en is er nog geen label, dan zou je dus op zoek moeten naar een adviseur die sneller kan langskomen.” Dat geldt ook voor mensen die op basis van hun energielabel duurzame investeringen in de woning willen doen. Een energielabel is bovendien tien jaar geldig, dat geldt ook voor de labels die volgens de oude methodiek vóór 1 januari zijn verstrekt.

Woninglabel.nl

Woninglabel.nl maakt de verbinding tussen aangesloten energielabel-adviseurs en woningeigenaren op zoek naar een energielabel! Woninglabel.nl streeft naar een snelle en efficiënte levering.

Kamerbrief

Minister Kajsa Ollongren verwijst in haar Kamerbrief naar het Centraal Register Techniek als de juiste vindplaats voor gecertificeerde energieadviseurs. Het is de bedoeling dat het aantal adviseurs de komende maanden nog gaat toenemen. Er is een coulance-regeling voor energieadviseurs die hun software-examens nog niet hebben gehaald. Zij krijgen tot 1 juli de tijd om de juiste papieren te halen. Volgens de minister ondervinden sommige adviseurs vertraging door de coronamaatregelen, die hen verhinderen fysiek examen te doen.

Actueel

Onze nieuwste artikelen

23/09/2024

Van moeten naar willen met de Masterclass Strategie en Duurzaamheid

Lees verder
23/09/2024

Fedec zet koers naar de toekomst van duurzaamheid: Kennissessie over Milieuprestatie Gebouwen tijdens het congres 'Het Energielabel van de Toekomst'

Lees verder
23/09/2024

Subsidie energiebesparing, ook voor VvE's

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht