Verplichting energielabel Funda opgeschort

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Kasja Ollongren, stelt de handhaving van de energielabel verplichting in advertenties, zoals op Funda, tijdelijk uit.

Sinds 1 januari 2021 is de wetgeving voor het energielabel aangescherpt. Het is verplicht om bij de verkoop/verhuur advertentie van een gebouw een geldig energielabel te vermelden. Concreet betekent dit dat wanneer je woning door een makelaar op bijvoorbeeld Funda wordt gezet, er altijd een energielabel getoond moet worden. Doe je dit niet dan riskeer je een boete. Voorheen was deze vermelding alleen verplicht indien er al een geldig label aanwezig is.

De aanvraag van een energielabel vóór plaatsing van een advertentie kan tot vertraging leiden van de doorstroming in de woningmarkt. Het aantal energieadviseurs dat een energielabel mag afgeven blijft achter. Hierdoor duurt het langer voordat het energielabel afgegeven wordt en komt de advertentie later online. Dit remt dus de doorstroming.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Kasja Ollongren, werkt een beleidsregel uit waarbij tot 1 juli 2021 geen gebruik wordt gemaakt van de bevoegdheid tot handhaven indien nog geen label aanwezig is in de advertentie voor gebouwen. Indien er wel al een geldig label aanwezig is dient het label gewoon in de advertentie vermeld te worden. Hierdoor zal er meer tijd zijn van het moment van te koop zetten tot transactie om een energielabel aan te vragen. De beleidsregel zal op korte termijn worden gepubliceerd in de Staatscourant.

Actueel

Onze nieuwste artikelen

20/02/2024

Het Rabo Coöperatief Isolatiebudget

Lees verder
20/02/2024

Energieadvies voor VvEﹸs: een grote markt maar niet altijd eenvoudig

Lees verder
19/02/2024

Den Helder gaat door met energiecoaches: “zeer waardevol project”

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht