Veiligheidskunde, zoveel meer dan veiligheid!

Richard Gerritsen Mulkes is Operationeel manager Managementsystemen en Certificering en houdt zich als Adviseur onder andere bezig met ISO certificeringen, VCA certificeringen en risicomanagement.

In 2008 ben ik gestart aan de Middelbare Veiligheidskunde opleiding. Destijds was ik zo’n anderhalf jaar werkzaam bij Kader als Adviseur. Ik hield me voornamelijk bezig met VCA en VCU certificering.

Het volgen van een Middelbare Veiligheidskunde opleiding leek me erg interessant en een goede toevoeging aan mijn carrière. Voordat we bij Kader de MVK opleiding aanboden was ik best even sceptisch. Kunnen we dit zelf? Hebben we de juiste kennis in huis? In het kader van ‘Eerst zien, dan geloven’ merkte ik tijdens de opleiding dat we als organisatie écht voldoende kennis en ervaring in huis hadden om de MVK opleiding aan te bieden. Natuurlijk aangevuld met de kennis en expertise van externe docenten.

De afgelopen tien jaar is er veel veranderd in het werkveld van de Veiligheidskundige. De Veiligheidskundige weet veel, over verschillende onderwerpen. Een Veiligheidskundige werkt als generalist. Naast Veiligheidskundigen wordt er steeds vaker een beroep gedaan op specialistischere kennis. Denk maar eens aan de Arbeidshygiënist, die zich bezig houdt met de risico’s op lange termijn. Of een deskundige op het gebied van veiligheidscultuur. Ik merk trouwens sowieso dat (het beïnvloeden van veilig) gedrag en veilige keuzes een steeds belangrijker thema wordt. Arbeidsveiligheid en veiligheidscultuur staat bij organisaties steeds hoger op de agenda, dat is een goede ontwikkeling.

Voor mij is Veiligheidskunde veel meer dan arbeidsveiligheid alleen. Mijn veiligheidskundige kennis en ervaring pas ik dagelijks toe in een omgeving die je misschien niet meteen verwacht bij een Veiligheidskundige. Tegenwoordig houd ik me vooral bezig met certificeringstrajecten en het onderhouden van managementsystemen. Ik verzorg de lesdag Fysische factoren in de MVK opleiding en daarnaast ben ik Operationeel Manager Managementsystemen en Certificering. Als Veiligheidskundige ben je breed inzetbaar. Je weet hoe je risico’s managet. Dat is één van de belangrijkste vaardigheden die ik heb geleerd tijdens de MVK opleiding. Ik pas het nog dagelijks toe in mijn werk als Adviseur binnen het team Managementsystemen en Certificeringen.

Kader heeft een duidelijk stappenplan ontwikkeld om een organisatie te begeleiden naar certificering. We beoordelen in hoeverre de organisatie al invulling geeft aan de betreffende norm en wat nodig is om te komen tot certificering. Wanneer dit duidelijk is, stellen we een Plan van Aanpak op. Hierin worden onder andere de verwachte tijdsbesteding en de taakverdeling opgenomen. Besluit een organisatie na deze ‘nulmeting’ zich door Kader te laten begeleiden naar certificering, dan starten we met de opzet en invoering van een managementsysteem. We werken als Adviseur veel bij de klant op locatie. Hierdoor zijn we altijd beschikbaar voor vragen over het managementsysteem. Dat werkt eigenlijk heel prettig, voor zowel de klant als voor ons.

Zodra dit managementsysteem staat, toetsen we of het systeem goed is ingevoerd en of het voldoet aan de norm, de wetgeving, de klanteisen en de eisen van de organisatie zelf. Zo’n interne audit is een goede voorbereiding op de certificatie audit. Na de interne audit volgt de directiebeoordeling. Dit is een verplicht onderdeel vanuit de norm voorafgaand aan certificering. De directiebeoordeling beoordeelt de effectieve werking van het managementsysteem en brengt verbetermogelijkheden en risico’s in kaart. Het managen van risico’s is nog steeds de rode draad in mijn werk. De MVK opleiding heeft mij veel meer gebracht dan kennis van arbeidsveiligheid alleen.

Actueel

Onze nieuwste artikelen

29/11/2023

Sinterklaas levert alle pakjes op tijd bij de juiste kinderen af ... Wat er ook gebeurt!

Lees verder
22/11/2023

Warmtepomp definitief doorgebroken: tweede recordjaar op rij in Nederland!

Lees verder
22/11/2023

5 vragen over hoe het energielabel de hoogte van je hypotheek beïnvloedt

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht