Tekort aan gekwalificeerde veiligheidskundigen leidt tot gevaarlijke situaties bij midden- en kleinbedrijf

Er zijn te weinig gekwalificeerde veiligheidskundigen in Nederland, dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde (NVVK) in een open brief. “Personeel staat steeds vaker voor de keuze om onveilig te werken, of om niet te werken.”

De problemen doen zich momenteel voornamelijk voor in het MKB, vertelt NVVK-voorzitter Rob van Houten. “Grote organisaties zijn doorgaans in staat om een hecht team van ‘Health Safety and Environment’ (HSE)-professionals in dienst te hebben en houden, voor MKB’ers is dit vaak niet het geval, door het nijpende tekort aan veiligheidskundigen.”

Enorme kostenpost en mensenlevens

“Ik kan me voorstellen dat de veiligheid er onbewust bij inschiet als de werkdruk hoger wordt”, zegt een woordvoerder van de Arbeidsinspectie. Om ervoor te zorgen dat de veiligheid op de Nederlandse werkvloer beter gewaarborgd blijft is de aanwezigheid van gekwalificeerde veiligheidskundigen een must, ook in het MKB.

Ongevallen op de werkvloer kosten op korte termijn honderden miljoenen aan medische kosten en verzuim. “De werkelijke kosten liggen jaarlijks op 6,1 miljard euro”, zegt Van Houten. Cijfers van de Arbeidsinspectie laten zien dat vorig jaar 2.526 mensen slachtoffer werden van een arbeidsongeval. Door een toename in het aantal inspecties is dit aantal lastig te vergelijken met voorgaande jaren. 51 mensen kwamen in 2022 om het leven door toedoen van een arbeidsongeval.

Tekort aan veiligheidskundigen

Door verwatering van de controle op, en naleving van, arbeidsveiligheidsregels en -wetgeving ontstaan steeds vaker onveilige situaties op de werkvloer. De reden? Er is momenteel een nijpend tekort aan gekwalificeerde veiligheidskundigen om vooral bij MKB bedrijven de veiligheidsrisico’s te analyseren en te managen.

Veiligheidskundige worden?

Wil jij meehelpen om de arbeidsveiligheid in Nederland te verbeteren en deze gevaarlijke trend te stoppen? Dat kan! Bij Kader bieden we een breed scala aan veiligheidskundige opleidingen aan. Het belang om gevaren te herkennen, risico’s in te schatten en passende maatregelen te nemen wordt dagelijks groter. Kies voor Basis-, Middelbare-, of Hogere Veiligheidskunde of download hier onze verzamelbrochure Veiligheidskunde.

Actueel

Onze nieuwste artikelen

12/06/2024

RIVM breidt lijst met potentieel 'Zeer Zorgwekkende Stoffen' uit

Lees verder
12/06/2024

Een tatoeage op het werk: hoe zit dat?

Lees verder
27/05/2024

Warmtepompsubsidie komt vooral terecht bij mensen met veel geld

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht