Sluiting niet-duurzame kantoren komt steeds dichterbij

Per 1 januari 2023 moeten alle kantoorpanden over minimaal energielabel C beschikken. Met nog minder dan een jaar te gaan, voldoet 43% van de 60 miljoen vierkante meter kantoorruimte hier nog niet aan.

Kantooreigenaren moeten snel in actie komen om aan deze verplichting te voldoen en geen boete, of zelfs sluiting, te riskeren. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur Colliers.

“Het simpelweg aanvragen van een label is voor een derde van de achterblijvers al voldoende,” vertelt Jeroen Bloemers, Chief Growth Officer bij Colliers. “Kantoren gebouwd na 1989 komen bijna altijd door de C-kwalificatie, omdat ze zuinig genoeg zijn. Voor twee derde is dus wel verduurzaming nodig om een labelsprong te maken. Dit komt neer op zo’n 16 miljoen vierkante meter.”

Grote steden lopen voorop

In Utrecht voldoet inmiddels 82% van het kantooroppervlak aan de eis en is daarmee koploper in de verduurzamingsslag. Op plek twee staan Nieuwegein en Haarlemmermeer waar ruim driekwart van het oppervlak groen genoeg is.

Achterblijvers

Kleine en middelgrote plaatsen zoals Sittard-Geleen en Rijswijk blijven achter. In deze gemeenten zijn vaak minder moderne kantoren bijgebouwd in de laatste decennia.

In Hengelo is de afgelopen maanden de meeste vooruitgang geboekt. Hier had 29% een goed label in mei en dat is opgelopen naar 45%. Dat komt onder andere door het kantoorgebouw Lansinkveste dat in december een A-label kreeg. Het gaat om 15.000 vierkante meter dat in één klap voldoet. Heerlen staat op de tweede plek van stijgers. Hier ging het kantoor van pensioenbeheerder APG van 58.000 vierkante meter van label E naar A+.

Het tempo moet omhoog!

De tweede helft van vorig jaar is het percentage groene kantoorruimte gestegen van 51% naar 57%. Het aanvragen van een energielabel door kantooreigenaren is de grootste reden van deze stijging. Ondanks de naderende deadline is de vooruitgang beperkt.

“Veel gemeenten hebben de handhaving uitbesteed aan de omgevingsdiensten. Duidelijke communicatie en begeleiding tot 1 januari is nu nodig om het tempo te versnellen,” zegt Bloemers.

Tussen gemeenten zijn grote verschillen. Zo verbeterde in Den Haag het aandeel van 60% naar 68%. In buurgemeenten Rijswijk en Zoetermeer was de stijging veel kleiner met 1% en 3%-punt. “De label C-eis is de eerste die geldt in de vastgoedsector. Strikte handhaving geeft een signaal af aan eigenaren van andere typen vastgoed zoals winkels die nog aan de beurt komen,” sluit Bloemers af. “Dat is belangrijk met de nieuwe, ambitieuzere klimaatdoelen voor 2030 en daarna.“

De Masterclass Energielabel C voor kantoren behandelt alle belangrijke aspecten van energiebesparing en verduurzaming van bestaande kantoorgebouwen.

  • Bron: Colliers
Actueel

Onze nieuwste artikelen

12/06/2024

RIVM breidt lijst met potentieel 'Zeer Zorgwekkende Stoffen' uit

Lees verder
12/06/2024

Een tatoeage op het werk: hoe zit dat?

Lees verder
12/06/2024

Derde van de Nederlandse woningen heeft Energielabel A

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht