Cristian Bergwerff heeft afgelopen maand zijn scriptie ‘Hittestress in de bodemsanering’ succesvol verdedigt en mag zichzelf voortaan Middelbaar Veiligheidskundige noemen.
Voor het werken in of met (mogelijk) verontreinigde grond is het belangrijk dat werknemers zich beschermen tegen blootstellen aan gevaarlijke stoffen. Bij bodemsaneringswerkzaamheden is het dragen van saneringsoverall verplicht. Dit overall beschermt de werknemer tegen directe blootstelling aan gevaarlijke stoffen, het overall laat niets binnen, maar ook niets naar buiten . Op warme dagen loopt de temperatuur in de isolerende overall snel op, in combinatie met een hoge luchtvochtigheid, kan dit leiden tot een verstoring in de warmtebalans van werknemers.
Bergwerff heeft in zijn scriptie onderzocht wat hittestress nou eigenlijk is en hoe het te herkennen is. Er is onderzocht wat er als oorzaak aangewezen kan worden, om vervolgens de vraag te beantwoorden hoe hittestress in de bodemsanering te voorkomen is.
“Meermaals heb ik personen op het werk gehad die verschijnselen vertoonden van hittestress. Zoals hoofdpijn, misselijkheid en kramp. Voor mij reden genoeg om te onderzoeken hoe hittestress in de bodemsanering voorkomen kan worden.”
Tijdens het werken op warme dagen, loopt de temperatuur in een saneringsoverall snel op tot ongewenste hoogte. Kan een koelvest hittestress in de bodemsanering te voorkomen?
In het onderzoek dat Bergwerff heeft uitgevoerd is in kaart gebracht hoe ver de temperatuur oploopt als er geen maatregelen worden getroffen ten op zichte van een situatie waar wel gekoeld wordt. Het onderzoek heeft zich beperkt tot de werkzaamheden in het veld als grondwerker in de bodemsanering.
Er zijn in dit onderzoek 4 verschillende temperatuurmetingen verricht:
- Op het voorhoofd (infrarood)
- Op de borst (infrarood)
- Omgevingstemperatuur in de overall (thermometer)
- Omgevingstemperatuur buiten (thermometer)
De eerste twee metingen gecombineerd geven een verschil van 0,7°C lichaamstemperatuur na afloop van de proef weer. Het koelvest heeft het lichaam dus 0,7°C koeler gehouden dan zonder vest. Individueel is er bij één persoon zelfs een verschil van 2,9°C op het lichaam gemeten.
Ondanks dat de werking en het draagcomfort van het koelvest als goed werd ervaren (en werknemers liever met koelvest zouden werken dan zonder), kan hier een kanttekening geplaatst worden. Dit doordat het lichaam ter plaatse van het koelvest koel was. Op handen en voeten was het erg warm. Er is zelfs een temperatuur van 57°C gemeten met de infraroodcamera op het zwarte vlak van de handschoenen en laarzen.
“Geconcludeerd kan worden dat een koelvest alleen niet de heilige graal is waar ik op gehoopt had, er zal dan ook altijd naar de individuele situatie gekeken moeten worden. Wel kan ik stellen dat het koelvest bij kan dragen de lichaamstemperatuur laag te houden op warme dagen. Ik zal in de toekomst verder onderzoeken of koelzooltjes en koelende armmanchetten een extra bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van hittestress in de bodemsanering.”