Psychosociale arbeidsbelasting bij vrouwen, migranten en LHBTI’s oorzaak fysieke klachten

Vrouwen, migranten en LHBTI’s blijken vaker fysieke klachten te hebben als spier- en skeletaandoeningen. Dat blijkt uit onderzoek van het Europees Agentschap voor Veiligheid op het werk (EU-OHSA). 

Spier- en skeletaandoeningen

Spier- en skeletaandoeningen, ook wel musculoskeletale aandoeningen (MSA’s) genoemd, zijn één van de meest voorkomende werkgerelateerde gezondheidsproblemen in Europa, met belangrijke gevolgen voor werknemers, bedrijven en de samenleving als geheel. MSA’s kunnen worden gedefinieerd als stoornissen van lichaamsweefsels zoals spieren, gewrichten, pezen, ligamenten, zenuwen, kraakbeen en botten en van de lokale bloedcirculatie. 

Als deze aandoeningen worden veroorzaakt of voornamelijk verergerd door werk en door de effecten van de directe omgeving waarin het werk zich bevindt uitgevoerd, worden ze werkgerelateerde MSA’s genoemd. 

Stress grote oorzaak fysieke klachten

Uit recent onderzoek van het Europees Agentschap voor Veiligheid op het werk (EU-OHSA) blijkt dat vrouwen, migranten en LHBTI’s vaker last hebben van spier- en skeletaanaandoeningen.*   

Eén van de oorzaken hiervoor is dat zij vaker worden blootgesteld aan negatieve ervaringen, waaronder discriminatie, pesten, intimidatie, verbaal geweld en fysiek geweld. Door deze negatieve ervaringen kunnen (ook) fysieke klachten ontstaan, doordat zij stress veroorzaken en zorgen voor een afnemende geestelijke gezondheid. Schadelijk voor de algemene gezondheid dus, zowel geestelijk als fysiek! 

Ook hebben Vrouwen, migranten en LHBTI’s vaker werk waarbij langdurig repeterende bewegingen gemaakt moeten worden, ze in moeilijke houdingen werken, langdurig achtereen zitten, knielen of er zwaar getild moet worden. Ook hebben deze groepen vaker een beroep waar de tijdsdruk hoog is.  

*Dit onderzoek maakt deel uit van een groot onderzoeksprogramma dat wordt uitgevoerd door de EU-OHSA in 2018-2020 en gericht op werkgerelateerde MSA’s. 

Actueel

Onze nieuwste artikelen

12/06/2024

RIVM breidt lijst met potentieel 'Zeer Zorgwekkende Stoffen' uit

Lees verder
12/06/2024

Een tatoeage op het werk: hoe zit dat?

Lees verder
27/05/2024

Warmtepompsubsidie komt vooral terecht bij mensen met veel geld

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht