Ook private verhuurders aan de bak: huurhuizen voor 2030 naar energielabel D

Woningcorporaties en particuliere verhuurders mogen vanaf 2030 geen woningen meer verhuren met een energielabel E, F, of G. Dat staat in nieuwe verduurzamingsplannen van minister Hugo de Jonge, die zijn gepresenteerd. 580.000 huurwoningen hebben nog zo'n slecht energielabel.

Eerder werd al met woningcorporaties afgesproken dat zij vanaf 2028 deze slecht geïsoleerde woningen zouden uitfaseren. Nieuw is dat het ook wettelijk verplicht wordt én dat het ook gaat gelden voor particuliere verhuurders. Een van de manieren om dat te bereiken is een pand isoleren, waardoor de energierekening van de huurder omlaag gaat. De verhuurders kunnen waarschijnlijk subsidie krijgen. Een uitzondering wordt gemaakt voor huurwoningen met monumentenstatus. De oorlog in Oekraïne maakt het versnellen van de energietransitie en de omslag naar natuurvriendelijke landbouw en visserij nóg urgenter. Het zo snel mogelijk realiseren van de doelstellingen van de Europese Green Deal draagt hieraan bij.

Het besluit is onderdeel van een groter pakket aan verduurzamingsplannen dat De Jonge presenteerde. Het doel van de nieuwe plannen is het versnellen van de verduurzaming. “Een duurzame woning moet voor iedereen betaalbaar worden”, aldus De Jonge. In de plannen is onder meer ook opgenomen dat een hybride warmtepomp vanaf 2026 de standaard wordt voor het verwarmen van woningen. Hoe deze verduurzaming betaald gaat worden, is nog niet precies uitgewerkt. Volgens de minister moet onder meer de geplande afschaffing van de verhuurderheffing verhuurders ruimte geven om te investeren in isolatie van hun woning(bestand). Voor kleinere – private – verhuurders is er een subsidiepot geopend. Daarvoor is tot 2025 ongeveer 120 miljoen euro beschikbaar.

Actueel

Onze nieuwste artikelen

29/11/2023

Sinterklaas levert alle pakjes op tijd bij de juiste kinderen af ... Wat er ook gebeurt!

Lees verder
22/11/2023

Warmtepomp definitief doorgebroken: tweede recordjaar op rij in Nederland!

Lees verder
22/11/2023

5 vragen over hoe het energielabel de hoogte van je hypotheek beïnvloedt

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht