Mooier weer op komst: hier moet je op letten tijdens warme werkdagen!

De warmere temperaturen komen er weer aan! Met de warmere temperaturen zullen we ons ongetwijfeld meer buiten gaan bevinden. Naast gezellige zomermiddagen en -avonden op de terrasjes en in de tuin, levert het veel buiten zijn ook de nodige risico’s op. Helemaal wanneer je veel buiten werkt. Wat zijn deze risico’s, en het belangrijkst, hoe gaan we met dit soort risico’s om?

De negatieve kant van deze zonnestralen is de UV-straling. Als je jezelf niet goed beschermd tegen UV-straling loop je kans op letsel aan je huid. Wat als je verplicht voor je werk buiten moet zijn? Hoe kun je het beste omgaan met deze hitte en waar moet je rekening mee houden als je buiten in de zon werkt?

Voor elke beroepsgroep is het werken met warm weer verschillend. Toch zijn er genoeg tips die jou helpen om de omstandigheden tijdens warme werkdagen te verlichten:

  • Probeer werkzaamheden in de schaduw te plannen. De zon in Nederland is tussen 12 en 15 uur het krachtigst;
  • Draag beschermende kleding en bescherm het hoofd met een hoed/pet en je ogen met een UV-werende zonnebril;
  • Als de persoonlijke beschermingsmiddelen de schade niet voorkomen, dan is het belangrijk om het werk te verkorten of af te wisselen;
  • Drink voldoende (het beste is om thee of lauwwarm water te drinken);
  • Vermijd of verminder zwaar lichamelijk werk en probeer regelmatig te rusten;
  • Zorg ervoor dat het zoutgehalte in je lichaam op peil blijft;
  • Smeer je voldoende in met zonnebrandcrème;
  • Las extra pauzes in.

Regels Arbowet bij werken in de warmte

In artikel 6.1 van het Arbobesluit staat dat de temperatuur op de werkplek geen schade mag veroorzaken aan de gezondheid van medewerkers. Deze bewoording maakt het lastig om te bepalen wanneer werknemers dus wel of niet moeten werken in de hitte. Onder welke temperatuur je als werknemer namelijk schade kan oplopen op je werkplek hangt af van veel verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de omgevingstemperatuur, luchtvochtigheid, luchtsnelheid, warmtestraling en fysieke inspanning.

De Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) heeft een speciale werkklimaat-app gemaakt waarmee een globale indicatie wordt gegeven van de risico’s die een werknemer loopt. Om dit écht vast te stellen heb je de hulp nodig van een deskundige, zoals een arbeidshygiënist.

Arbocoördinator

Als arbocoördinator heb je een brede, coördinerende en sturende rol in het monitoren, aanjagen en bewaken van activiteiten gericht op het creëren van een veilige en gezonde werkplek binnen de organisatie. Wil jij weten hoe je een veilige en gezonde werkplek kunt creëren voor mensen die veelal werken in de zon? In onze Arbocoördinator opleiding ga je dit in 6 lesdagen allemaal leren. We starten dit jaar nog:

  • Amsterdam: 2 oktober 2023;
  • Eindhoven: 13 december 2023.

Download brochure

Download hier de brochure van onze opleiding arbocoördinator en ontvang uitgebreide informatie over de opleiding, de lesplanning en de verschillende modules.

Actueel

Gerelateerde artikelen

29/11/2023

Sinterklaas levert alle pakjes op tijd bij de juiste kinderen af ... Wat er ook gebeurt!

Lees verder
22/11/2023

Warmtepomp definitief doorgebroken: tweede recordjaar op rij in Nederland!

Lees verder
22/11/2023

5 vragen over hoe het energielabel de hoogte van je hypotheek beïnvloedt

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht