Major Hazards, Minor Control?

U kent ze vast wel, de recente gebeurtenissen omtrent BRZO bedrijven in Klundert en Dordrecht. BRZO bedrijven staan onder scherp toezicht van de divisie Major Hazard Control van de inspectie SZW. Ondanks de media aandacht en het scherp aanwezige toezicht op BRZO bedrijven vanuit de inspectie SZW lijkt hier nog van alles mis te gaan. Zo ook in Petten, waarbij er tot in de Tweede Kamer vragen worden gesteld over de veiligheid in en rondom de reactor.

Tegenover deze BRZO bedrijven staat het gemiddelde MKB bedrijf dat statistisch gezien ongeveer eens in de veertig jaar een bezoek van ISZW mag verwachten. Vaak is de gedachte, de inspectie is hier geweest en heeft niks gevonden, dus alles is goed! Maar betekent het daadwerkelijk dat er bij deze bedrijven geen ‘Major Hazards’ zijn voor het eigen personeel (en de omgeving)? Er zijn namelijk meer dan genoeg bedrijven, die niet onder de BRZO vallen, maar die toch werken met gevaarlijke stoffen. Ook deze bedrijven kunnen grote risico’s hebben.

De Arbowet kent een zorgplicht voor een veilige werkomgeving (artikel 3). Er moet o.a. gewerkt kunnen worden met ‘veilige’ installaties, machines en op goede werkplekken. Proactief bezig zijn met veiligheid draagt bij aan een goede invulling van deze zorgplicht. In de praktijk zien we echter dat er vaak alleen reactief gehandeld wordt. Op basis van een incident of op aanraden van de inspectie worden er dan bijvoorbeeld pas wijzigingen doorgevoerd. Vaak is het dan al te laat. Negatieve media-aandacht, de productie ligt stil, hoog oplopende kosten en klantverlies zijn enkele van de vele gevolgen die dit met zich mee kan brengen. Terwijl het gewoon voorkomen had kunnen worden door in scenario’s te denken en een proactief beleid te voeren op het gebied van veiligheid.

Vanuit de huidige richtlijnen zijn deze BRZO bedrijven weliswaar bezig met het juist interpreteren van het veiligheidsbewustzijn, toch lijkt er van alles mis te kunnen gaan. Maar hoe zit het dan bij bedrijven die niet op de radar van ISZW verschijnen? Want als het bij bedrijven die onder de loep liggen soms al fout kan gaan..

Kader beschikt over een team van specialisten op het gebied van Industriële Veiligheid met een ruime ervaring op het gebied van BRZO, procesveiligheid, scenario’s en veiligheidsstudies als HAZOP. Kijk op onze website voor meer informatie over de manier waarop Kader u of uw organisatie kan ondersteunen met wat uw einddoel zou moeten zijn: Major Hazards, Total Control! Wilt u advies op het gebied van Industriële Veiligheid?

Wist u dat wij ook meerdere Industriële Veiligheid opleidingen bieden? Wilt u op de hoogte zijn van Wet- en regelgeving betreffende Externe veiligheid (Seveso-III, BRZO, BEVI, ARIE, PGS 6)? Of wilt u inzicht in methodieken voor identificatie van gevaren (HAZID, Whati-if, HAZOP, SIL, LOPA en Bow-Tie), denk dan eens aan onze Procesveiligheid opleiding.

Actueel

Onze nieuwste artikelen

12/06/2024

RIVM breidt lijst met potentieel 'Zeer Zorgwekkende Stoffen' uit

Lees verder
12/06/2024

Een tatoeage op het werk: hoe zit dat?

Lees verder
27/05/2024

Warmtepompsubsidie komt vooral terecht bij mensen met veel geld

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht