Kader geeft mij een bredere kijk op risico’s

Wesley Spits is 30 jaar en sinds 2014 werkzaam als directeur/eigenaar van Spits Engineering BV. Wesley en zijn werknemers helpen bedrijven in de petrochemie, zoals Exxonmobil, Gunvor (voormalig Q8), BP en Stork met asbest, grondsaneringen en veiligheidsvraagstukken. Asbest en petrochemie lopen als rode draad door zijn carrière. Wesley is gestart als asbestsaneerder, vervolgens heeft hij gewerkt als toezichthouder en nog later is hij werkzaam geweest als technisch manager op een asbestlaboratorium. In 2014 is hij gestart met de MVK opleiding van Kader in Utrecht. Momenteel volgt hij de HVK opleiding van Kader in Breda.

 

Op zoek naar theoretische bagage

“Tijdens mijn baan in het laboratorium werd ik verantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid. Ik heb altijd alles geleerd vanuit de praktijk, maar in deze baan merkte ik dat ik behoefte had aan meer theoretische bagage. In mijn zoektocht naar een geschikte opleiding heb ik een aantal mensen uit mijn netwerk geconsulteerd. Een aantal opdrachtgevers raadden Kader als opleider aan, zij vertelden dat de diploma’s van Kader waardevol zijn. Daarnaast werd mij tijdens een voorlichtingsavond van Kader verteld dat er per les een andere leraar voor de groep zou staan, een persoon die echt gespecialiseerd is op het vakgebied dat die les behandeld zou worden. Dat sprak mij erg aan en dit goede gevoel hierover werd bevestigd gedurende de opleiding. De docenten vertelden tijdens de lessen gepassioneerd hun deskundige verhaal. Ook tijdens mijn werk vraag ik hen nog weleens om advies. Mijn netwerk is dus ook vergroot door de opleiding en dat vind ik erg waardevol.”

Heldere rapportages

“De punten die ik uit de MVK-opleiding nog dagelijks kan toepassen zijn het inzicht in de wetgeving en het leren rapporteren. Ik ben nu veel beter in staat een heldere rapportage te schrijven en daarmee kan ik een bijdrage leveren aan het reduceren van risico’s. Dat ik mijn scriptie over het onderwerp asbest heb geschreven zal geen verrassing zijn. Ik ben hierbij ingegaan op de arbeidsrisico’s van inspecteurs die belast zijn met de eindcontrole na asbestverwijdering.”

Aanpassing landelijke werkmethode asbest

“Na afloop van de MVK-opleiding merkte ik dat ik nog niet uitgeleerd was. Een voor mij logisch vervolg was om te starten met de HVK-opleiding bij Kader. Ik vind Kader qua opleidingen toonaangevend en kwalitatief de beste. De begeleiding is top, bijvoorbeeld gedurende het scriptietraject. Mijn scriptie-onderwerp voor de HVK-opleiding is het onderzoeken en implementeren van een nieuwe manier van asbest verwijderen. Uit mijn onderzoek blijkt dat er zonder persoonlijke beschermingsmiddelen aan de slag gegaan kan worden met asbest, omdat we het probleem bij de bron hebben aangepakt. De onderzoeksresultaten heb ik ingediend bij de landelijke beoordelingscommissie. Dit gaat mogelijk in de toekomst leiden tot landelijke goedkeuring om deze werkmethode te gebruiken.”

Besmet met Kader-virus

“Kader heeft mij besmet met het ‘leven lang leren-virus’. En dit ‘virus’ heb ik ook overgedragen op mijn directe omgeving. Zowel mijn vriendin als broer zijn in 2017 gestart met de MVK-opleiding om binnen het bedrijf werkzaam te worden en zijn in mei 2018 geslaagd. Hierop volgend zijn ze ook allebei in september 2019 begonnen aan de opleiding Middelbare Arbeidshygiëne. Zelf ben ik ook nog niet uitgeleerd, ik wil na mijn HVK-opleiding in 2020 graag doorstromen naar een master Riskmanagement zodat ik een nog bredere visie op risico’s ontwikkel.”

Actueel

Onze nieuwste artikelen

12/06/2024

RIVM breidt lijst met potentieel 'Zeer Zorgwekkende Stoffen' uit

Lees verder
12/06/2024

Een tatoeage op het werk: hoe zit dat?

Lees verder
12/06/2024

Derde van de Nederlandse woningen heeft Energielabel A

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht