Het is de week van de werkstress: fysiek én mentaal gezond!

Van 14 tot 18 november 2022 is het de week van de werkstress. Het doel is om werkenden en werkgevers er bewust van te maken dat werk niet stressvol hoeft te zijn. Eén op de zes werknemers in Nederland heeft burn-out klachten. De huidige werkzame beroepsbevolking bestaat uit ongeveer 8,3 miljoen mensen, dat betekent dat ongeveer 1,3 miljoen mensen te maken hebben met burn-out gerelateerde klachten.

Mentaal en fysiek sterk!

Dat is het centrale thema van deze week van de werkstress. De gevolgen van de coronapandemie zijn nog altijd duidelijk zichtbaar in ons land. Nederland heeft te kampen met een flink personeelstekort en hierdoor ervaren steeds meer jonge werknemers stress op het werk. Fysieke en mentale gezondheid kunnen moeilijk los van elkaar gezien worden. Daarom is er besloten om deze week van de werkstress de focus te leggen op de combinatie tussen deze twee kanten. Een goede mentale gezondheid resulteert in minder stress, maar ook een goede conditie kan ervoor zorgen dat stress minder grip krijgt.

Hoe groot is het probleem?

Op basis van cijfers van TNO blijkt dat het probleem in Nederland niet onderschat mag worden. De kosten als gevolg van werk gerelateerd verzuim door psychosociale arbeidsbelasting is € 3,9 miljard per jaar.  Medewerkers verzuimen 8% als gevolg van psychische klachten, overspannenheid en burn-out. De meest voorkomende klachten die hieruit voortkomen zijn:

  • Niet goed kunnen slapen;
  • Piekeren;
  • Teveel stress.

Op den duur kunnen deze klachten dusdanig aan je gaan knagen dat ze leiden tot psychisch verzuim.

Wat kun je er aan doen?

Het moge duidelijk zijn dat mentale problemen inmiddels niets meer is om je voor te schamen. In Nederland kampen miljoenen mensen met dit probleem dus mocht je hier problemen mee hebben, en merk je dat dit zich door vertaald naar jouw werkzaamheden, trek dan aan de bel binnen jouw organisatie. Vaak zijn er binnen bedrijven arbocoördinatoren of vertrouwenspersonen aanwezig tegen wie jij jouw verhaal kwijt kunt.

Als werkgever is het enorm belangrijk dat je werknemers mentaal en fysiek gezond zijn. Wij kunnen daar bij helpen. Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen, dan zoeken we samen naar een passende aanpak.

Download brochure

Als je problemen ervaart op de gebieden van werkstress of werkdruk dan kan ook de vertrouwenspersoon uitkomst bieden. Wij bieden een uitgebreide opleiding tot vertrouwenspersoon aan. Wil je weten wat dit voor jouw organisatie kan betekenen? Download dan onze brochure!

Actueel

Onze nieuwste artikelen

12/06/2024

RIVM breidt lijst met potentieel 'Zeer Zorgwekkende Stoffen' uit

Lees verder
12/06/2024

Een tatoeage op het werk: hoe zit dat?

Lees verder
12/06/2024

Derde van de Nederlandse woningen heeft Energielabel A

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht