Het belang van een goed energielabel: prijsverschil tussen huis met laag of hoog energielabel algauw een halve ton!

Met alle schermutselingen die zich in de wereld afspelen wordt het belang van een duurzame woning nog maar eens benadrukt door het grote prijsverschil tussen woningen met een hoog en laag energielabel. Door de hard gestegen energielasten hebben duurzamere woningen een duidelijk voordeel, zegt makelaarsvereniging NVM.

Volgens een onderzoek ingesteld door makelaarsvereniging NVM blijkt dat een woning met energielabel C nu gemiddeld 11,6 procent meer oplevert dan een vergelijkbare woning met energielabel G. Met de huidige woningprijs leidt dat tot een verschil van bijna € 50.000,-. Energielabels worden uitgegeven aan de hand van de duurzaamheid van een woning. De labels gaan van A++++ tot G, waarbij A++++ energieneutraal of energieleverend is en energielabel G een zeer hoog energieverbruik heeft.

Uit eerder onderzoek bleek al dat huizenkopers steeds meer letten op energielabels dan dat voorheen werd gedaan. Het grote prijsverschil is alleen maar meer reden om ervoor te zorgen dat jouw woning beschikt over een goed energielabel.

Hoe verbeter ik mijn energielabel?

Om het energielabel van een woning te verbeteren, kunnen verschillende investeringen worden gedaan. Makelaarsvereniging NVM vergeleek twee identieke vooroorlogse woningen met elkaar. De een werd verbouwd, de ander niet.

De verbouwde woning kreeg vloer-, dak-, en spouwmuurisolatie, zonnepanelen en een hybride warmtepomp. Hierdoor kreeg de woning energielabel A. De niet verbouwde woning kwam uit op energielabel E. Volgens de NVM is de niet verbouwde woning hiermee zo’n € 538.000,- waard, de verbouwde woning kwam uit op een waarde van bijna € 615.000,- een verschil van zo’n € 77.000,-.

Maar is het de investering waard?

De genoemde verbouwingen zijn uiteraard ook niet goedkoop. Is een investering in verduurzaming het dan wel waard? Is de grote vraag die rijst. Volgens makelaarsvereniging NVM is dit lastig te zeggen. “Wanneer je zelf handig bent, dan heb je een compleet andere kostenpost dan wanneer je alles moet uitbesteden”, haalt de NVM als voorbeeld aan.

“Maar als een huis een slecht energielabel heeft en het verder heel goed zou doen in de verkoop, dan kan een verduurzaming een huis vele malen aantrekkelijker maken”.

Verschil tussen regio’s

Niet overal zijn de verschillen even groot, bleek uit onderzoek van NVM. Er bleek namelijk dat in een regio waar kopers meer te kiezen hebben, de verschillen tussen labels groter zijn. Zo levert in Utrecht een labelsprong van G naar C 10 procent waardevermeerdering op. In Enschede, waar de druk op de woningmarkt minder is, levert dezelfde labelsprong een waardevermeerdering van 15 procent op.

Actueel

Onze nieuwste artikelen

12/06/2024

RIVM breidt lijst met potentieel 'Zeer Zorgwekkende Stoffen' uit

Lees verder
12/06/2024

Een tatoeage op het werk: hoe zit dat?

Lees verder
27/05/2024

Warmtepompsubsidie komt vooral terecht bij mensen met veel geld

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht