Grensoverschrijdend gedrag directeur: verplicht knuffelen en ‘ballentik’

Een directeur die alsmaar knuffels verlangde, dat was de dagelijkse gang van zaken bij een middelgrote organisatie in Bleiswijk. Steeds vaker durven mensen de stap te zetten richting een vertrouwenspersoon of andere instantie. Maar wat nou als de vertrouwenspersoon van jouw bedrijf de zoon van de directeur is? Het overkwam een magazijnmedewerker uit Bleiswijk.

De magazijnmedewerker kon er niet meer tegen en besloot zijn contract te laten ontbinden. Hij kreeg onlangs gelijk van de rechter en het bedrijf moest hem ruim € 56.000,- betalen. Omdat de medewerker niet wist of hij in zijn recht stond, besloot hij een advocaat in de arm te nemen. Deze sprak van een zeer bijzondere kwestie. “Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt, echt een zaak waar je van denkt: dat kan niet waar zijn”.

Wie denkt dat het bij een paar knuffels blijft heeft het goed mis. Niet alleen dagelijks knuffelen met de baas was schering en inslag, ook werden er regelmatig seksueel getinte grappen of opmerkingen gemaakt en was er zelfs een medewerker die zijn baas elke dag een kus moest geven. Na zestien jaar is deze werknemer uiteindelijk opgestapt omdat hij er helemaal aan onderdoor ging. Ze stonden niet alleen, door de jaren heen waren er verschillende andere werknemers die hun baan opzegden na seksueel overschrijdend gedrag van de directeur.

“Ziekmakende bedrijfscultuur”

Na alle bovenstaande feiten zul je niet verbaast zijn om te horen dat er momenteel een strafzaak tegen deze directeur loopt. Tijdens een toiletbezoek maakte de directeur het zelfs nóg een stukje bonter. Hij maakte een opmerking over het geslachtsdeel van een medewerker en greep hem vervolgens bij de edele delen. Zelf spreekt de directeur van een ‘ballentik’ en ‘kleedkamerhumor’ maar de rechter kon hier beduidend minder om lachen. De rechter spreekt zelfs van een “ziekmakende bedrijfscultuur”.

Directeur ontkent niets

De verhalen van zijn medewerkers waren dusdanig duidelijk en helder dat de directeur eigenlijk ook geen kant op kon. Hij ontkende dus ook niets en verklaarde dat hij “bij gelegenheid met vrijwel alle collega’s knuffelde. Het was onderdeel van de bedrijfscultuur”.

Volgens de advocaat zegt het genoeg dat er meerdere medewerkers waren met klachten gelijkwaardige aard. Toch waren niet alle klachten hetzelfde en in dezelfde proporties. Zo kreeg een medewerker een gasbarbecue cadeau met de tekst: ‘gaat wel veel knuffels kosten’.

Melding maken was een lastig verhaal

Als een directeur zich dermate misdraagt zou je denken, meld dat bij de vertrouwenspersoon! In deze kwestie lag dit wat ingewikkelder. De vertrouwenspersoon was namelijk de zoon van de directeur. Daarnaast stelde de directeur zelf de beloningen vast en had de magazijnmedewerker arbeidsvoorwaarden die hij niet snel ergens anders zou vinden.

Uitspraak van de rechter

De rechter vindt dat de directeur te allen tijde afstand moet bewaren tot zijn personeel. “Een directeur kan niet verlangen van zijn werknemers dat ze regelmatig met hem knuffelen. Dit is volstrekt ongepast en onacceptabel binnen een bedrijf”. De rechter oordeelt dat er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen en stelt dat de werknemer recht heeft op een vergoeding van ruim        € 56.000,-.

Actueel

Onze nieuwste artikelen

27/05/2024

Warmtepompsubsidie komt vooral terecht bij mensen met veel geld

Lees verder
17/05/2024

Hoe gevaarlijk is geluid op de werkvloer?

Lees verder
17/05/2024

Ongepaste seksrelaties reden voor ontslag?

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht