Een veilige werkomgeving? VCA alleen is onvoldoende!

Een werknemer die zich bewust is van bepaalde risico’s, gedraagt zich heel anders dan een werknemer die dat niet is. Hij of zij zal een stuk meer betrokken zijn. Deskundigen zoals de Veiligheidskundige kennen het belang van veilig werken, echter op de werkvloer is die bewustwording er minder.

De hamvraag hierbij is: Hoe zorg je ervoor dat alle medewerkers betrokken worden bij veiligheid? Veiligheid betekent dan een veilige houding en veilig gedrag. Een belangrijke randvoorwaarde is de overbrugging tussen enerzijds de Veiligheidskundige/management en anderzijds de werkvloer.

Vaak is er veel kennis op de werkvloer aanwezig. Helaas blijkt dat kennis niet altijd leidt tot veilig gedrag. Men weet wel wat de gevaren zijn, of wat de risico’s zijn, maar handelt er niet altijd naar. Wat je nodig hebt, zijn niet alleen veilige middelen. Het is essentieel dat de werknemer zich vrij voelt om maatregelen te nemen om zijn veiligheid te borgen en daarmee de algemene veiligheid te verhogen.

Er moet naast kennis en veilige middelen, sprake zijn van een veilige structuur en een veilige cultuur. Het VCA-diploma is hiervoor onvoldoende. Veel werkgevers zien het als excuus om verder niets te doen aan instructie. Immers, de medewerker heeft toch een veiligheidsdiploma? Deze werkgevers gaan voorbij aan het feit dat VCA opleidt tot een basaal niveau. Je krijgt basiskennis over valgevaar, giftige stoffen en fysische risico’s, waarbij het zelden branchespecifiek gemaakt is. De achtergronden over het waarom van veiligheid en wat er van jou als medewerker wordt verwacht, leer je niet.

Niet iedereen kan en wil aan de slag als Veiligheidskundige. Dus moeten er medewerkers worden opgeleid tot een kennisniveau dat tussen het niveau van VCA en Veiligheidskundige ligt. Die moeten weten hoe ongevallen kunnen ontstaan en nog belangrijker, hoe je medewerkers bij veiligheid kunt betrekken en motiveert. Want niemand wil een ongeval!

De opleiding Basis Veiligheidskunde legt een gedegen basis om kundig in de operatie met veiligheid aan de slag te gaan. In deze opleiding leren medewerkers niet alleen wat een taakrisicoanalyse (TRA) is, maar moeten ze die ook zelf uitvoeren. Ze ontdekken dat dit geen academische, op kantoor bedachte vaardigheid is, maar daadwerkelijk helpt om risico’s bewust tussen de oren te krijgen van medewerkers. Daarmee ontstaat enthousiasme voor veiligheid en ervaren ze dat veiligheid bijdraagt aan een prettige werksfeer en betrekken ze hun collega’s bij veilig gedrag. Door zo’n opleiding aan te bieden creëer je, naast de basiskennis, aandacht voor bewustwording en betrokkenheid.

In de praktijkgerichte opleiding Basis Veiligheidskunde (BVK) komen alle aspecten van veiligheidsrisico’s aan de orde. De Basis Veiligheidskundige is binnen de afdeling en/of de organisatie centrale spil als het gaat om veiligheid op de werkvloer. Oplossingen vanuit de organisatie (werkvloer) worden vaak beter geaccepteerd. Door het opleiden van de leidinggevenden tot Basis Veiligheidskundigen binnen uw organisatie vergroot u het algehele veiligheidsbewustzijn. Download hier direct de brochure Basis Veiligheidskunde.

De Basis Veiligheidskunde opleiding biedt Kader zowel incompany als via open inschrijving aan. De incompany opleiding is volledig op uw organisatie toe te spitsen.

Actueel

Onze nieuwste artikelen

23/09/2024

Van moeten naar willen met de Masterclass Strategie en Duurzaamheid

Lees verder
23/09/2024

Fedec zet koers naar de toekomst van duurzaamheid: Kennissessie over Milieuprestatie Gebouwen tijdens het congres 'Het Energielabel van de Toekomst'

Lees verder
23/09/2024

Subsidie energiebesparing, ook voor VvE's

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht