Een dag in het leven van een energieprestatieadviseur. De meerwaarde van de Kader Praktijkstage

Sinds kort bieden wij bij Kader de Praktijkstage Energieprestatie aan. De ervaringen die je opdoet uit deze praktijkstage kunnen jou net dat ene stapje in de goede richting duwen naar het halen van jouw vakbekwaamheid. Om een inkijkje te krijgen in hoe zo’n dag eruit ziet gingen een aantal opleidingsadviseurs van Kader een praktijkstage volgen bij Jochem Christiaans en Yiotti Toumazatos van Bargmann & Van Ek Bouwconsulting. Lees hier hun verhaal.

Dirk-Jan van der Schaft, Hanka Di Gregorio en Levy van der Wiel, alle drie werkzaam bij Kader Academy, vertellen hun verhaal over de leerzame praktijkstage. Daarnaast vertelt Yiotti Toumazatos, bedrijfsleider bij Bargmann & Van Ek Bouwconsulting, zijn kant van het verhaal. “Ik heb voor de opleidingsadviseurs van Kader een programma van 4 uur gemaakt waarin ze op pad gingen met Jochem (Christiaans, energieprestatieadviseur, red.) We hebben een leegstaande woning in de buurt geregeld en deze is door Jochem en de adviseurs van Kader opgenomen. Vervolgens zijn we teruggegaan naar kantoor om alle gegevens te verwerken in softwareprogramma VABI”, vertelt Yiotti ons.

Levy van der Wiel: “Na de goede ontvangst zijn we op pad gegaan met Jochem. Hij had voor ons alle drie een duidelijke bouwtekening van de woning. Hij nam ons op een leuke en leerzame manier mee in zijn manier van werken en liet ons ook bepaalde werkzaamheden uitvoeren.” Door de praktijkstage koppel jij je opgedane theoretische kennis met de praktijkervaring van een vakbekwaam adviseur. “Door het volgen van een praktijkstage wordt veel theorie een stuk duidelijker”, aldus Hanka Di Gregorio.


Een woning dient zowel van binnen- als buiten opgenomen te worden.

 

Tijdens de woningopname wordt zowel de buitenkant, als de binnenkant van de woning opgenomen. “Vaak begint de adviseur aan de buitenkant met het opnemen van de woning. Aan de binnenzijde wordt vervolgens de CV ketel bekeken en gefotografeerd, de ventilatieboxen worden gefotografeerd en er wordt altijd gecontroleerd of er isolatiemateriaal in de gevel aanwezig is. Met al deze gegevens gingen de adviseurs terug naar kantoor. Hier wordt het verwerkt in VABI. Voor ons is VABI hét softwareprogramma”, vertelt Yiotti.

Wat voor veel EP-adviseurs een potentieel struikelblok vormt is de dossiervorming. “Per woning is er 1 dossier en die moeten wij 15 jaar lang bewaren. Een energielabel is 10 jaar geldig dus als er een energielabel wordt toegekend aan een woning dan moet een andere adviseur over 10 jaar jouw dossier kunnen gebruiken om opnieuw een label toe te kennen. Volgens wet- en regelgeving zijn wij verplicht om alle gegevens van de woningopname op te slaan in ons dossier”, aldus Yiotti Toumazatos.

 

Na het invullen van alle gegevens in VABI is de woningopname afgerond. Dirk-Jan van der Schaft: “Al met al was het een zeer leerzame dag. Het was leuk om eens mee te kijken met een ervaren EP-adviseur. De praktijkstage is een mooie en waardevolle aanvulling op ons pakket energieopleidingen.”

Bij Kader hebben we als doel om energieadviseurs in opleiding zo goed mogelijk te begeleiden in hun weg naar vakbekwaamheid. Yiotti Toumazatos: “Ik denk absoluut dat de praktijkstage een meerwaarde is. Het is specialistisch werk en door een dergelijke praktijkstage te doen kom je niet voor verrassingen in het werkveld te staan. Het is en blijft gewoon een pittige opleiding tot EP-adviseur en met een praktijkstage kun jij je theoretische kennis koppelen aan praktijkervaringen van zowel jezelf, als een ervaren EP-adviseur. Als je deze praktijkstage hebt gevolgd dan zul je zien dat je in de examens bepaalde herkenningspunten gaat vinden waardoor je de vragen gemakkelijker kunt beantwoorden.”

Download brochure

Benieuwd wat onze Praktijkstage Energieprestatie voor jou kan betekenen? Download dan hier onze brochure! Daar vind je alle informatie die je nodig hebt.

Actueel

Onze nieuwste artikelen

12/06/2024

RIVM breidt lijst met potentieel 'Zeer Zorgwekkende Stoffen' uit

Lees verder
12/06/2024

Een tatoeage op het werk: hoe zit dat?

Lees verder
12/06/2024

Derde van de Nederlandse woningen heeft Energielabel A

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht