Dat kan toch niet waar zijn?

42 doden in de bouw en 1310 bouwvakkers afgevoerd naar het ziekenhuis in de eerste helft van 2016. En dat in Nederland? Dat kan toch niet waar zijn?

Ons land waarin bedrijven en haar medewerkers vanaf 1994 VCA gecertificeerd en geschoold kunnen worden. Het land met haar wettelijke kaders, die terug te vinden zijn in de Arbowet. Het zelfde land waarin we de mogelijkheid hebben om op ieder niveau veiligheidskundig geschoold te worden. Begrijpt u dat ik me hardop afvraag: Dat kan toch niet waar zijn?

Heeft u al teruggerekend hoeveel ongevallen dat per maand zijn? 7 dodelijke arbeidsongevallen per maand en gemiddeld 11 bouwvakkers per dag naar het ziekenhuis.

Is de aandacht voor veiligheid weggezakt? Krijgt het voldoende aandacht of is de uitvoeringsdruk zo groot dat we de focus op veiligheid verliezen?  Nemen we op tijd rust om het hoofd leeg te maken?

Met de vakantie voor de deur willen we het hoofd leegmaken en de batterijtjes opladen voor het komende (werk)jaar. Vergeet even de werkgerelateerde sores met uitzondering van aandacht voor veiligheid!

Met een historisch aantal slachtoffers in de bouw, de eerste helft van dit jaar, mag onze aandacht voor veiligheid niet verzaken. Samen is er iets aan te doen! Samen kunnen we de tweede helft van 2016 veiliger maken dan de eerste helft is geweest. Dit geldt in de bouw, maar ook in andere branches.

“Werk goed en werk veilig” is het mantra en denk daar tijdens vakantie maar eens rustig over na. En kom uiteraard uitgerust en veilig terug van (bouwvak)vakantie, want iets anders, dat kan niet waar zijn!

Roelof KleinJan

Actueel

Onze nieuwste artikelen

29/11/2023

Sinterklaas levert alle pakjes op tijd bij de juiste kinderen af ... Wat er ook gebeurt!

Lees verder
22/11/2023

Warmtepomp definitief doorgebroken: tweede recordjaar op rij in Nederland!

Lees verder
22/11/2023

5 vragen over hoe het energielabel de hoogte van je hypotheek beïnvloedt

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht