CBRE: zeer sterk stijgende vraag naar kantoorruimte

Met een ongekend hoog aantal zoekvragen maakt het Nederlandse bedrijfsleven zich op om zijn mensen geheel of gedeeltelijk op de werkvloer te verwelkomen.

Dat meldt vastgoedadviseur CBRE op basis van zijn Market Outlook 2022. In nog geen twee jaar steeg het aantal zoekvragen met maar liefst 52 procent. Het aantal bedrijven dat naar geschikte kantoorruimte zoekt en al in onderhandeling is, ligt nu zelfs 139 procent hoger dan negen maanden geleden. ‘Na een lange periode van onderzoeken en vooruitschuiven, zijn bedrijven nu klaar om knopen door te hakken’, aldus Sebastiaan van Nimwegen, director Capital Markets bij CBRE.

Hoogstaande werkplekken in stadscentrum gewild

De collectieve zoektocht naar passende oplossingen voor hybride werken is volgens de vastgoedadviseur in volle gang. ‘Inmiddels is duidelijk dat het kantoor hierin een veranderende rol speelt. Van oudsher zijn stad en kantoor een essentieel bindmiddel voor samenwerking en creativiteit’, aldus CBRE. ‘In de huidige kennisintensieve economie is deze ontmoetingsfunctie nóg belangrijker.’ Onder meer de golf aan nieuwe zoekvragen wijst erop dat kwalitatief hoogstaande werkplekken in het centrum van de stad gewild blijven.

Herstel gebruikersmarkt stimuleert beleggingen

CBRE verwacht een lichte stijging van het totaal aan beleggingen in kantoren. ‘Voor de Nederlandse kantoorbeleggingsmarkt was 2021 nog een lastig jaar. Dat had vooral te maken met de afwachtende houding van gebruikers’, zegt de vastgoedadviseur. ‘Kantoren op goede locaties of met langere huurcontracten kunnen wel op populariteit rekenen.’ CBRE verwacht dat het zichtbare herstel bij de gebruikers van kantoren in 2022 doorzet. Dit stimuleert ook de investeringsmarkt, met een vermoedelijk volume van 5 miljard euro tot gevolg, hoger dan de 4,5 miljard euro van 2021.

Lichte aanscherping aanvangsrendementen

Ook voor 2022 ziet CBRE ruimte voor huurgroei: ‘Economische groei aan de ene kant en schaarste op de hoogwaardige kantorenmarkt aan de andere kant leiden tot een verhoogde huurgroeipotentie. Bovendien is Nederlands vastgoed voor de belegger nog altijd goedkoop vergeleken met omringende landen. Samen zorgt dit voor een lichte aanscherping van de aanvangsrendementen’, aldus Van Nimwegen.

Financiers stellen zelfde duurzaamheidseisen als beleggers

ESG-criteria (milieu, maatschappij en governance) worden steeds belangrijker voor investeerders. ‘We hebben het dan vooral over de certificering van gebouwen en de CO2-uitstoot’, aldus Van Nimwegen. ‘Die uitstoot moet naar 0 in 2050 en wordt nu versneld door regelgeving vanuit de Europese Unie. De eisen aan duurzame belegging worden steeds scherper. De financieringsmarkt gaat nu dezelfde duurzaamheidseisen stellen als de beleggingsmarkt. Gebouwen die niet aan de strengere Europese klimaatwetgeving voldoen, zullen lagere huren krijgen en minder waard worden. Gebouwen die wel aan de eisen voor ESG voldoen, zullen hogere huren krijgen en meer waard worden.’

  • Bron: Vastgoedmarkt.nl
Actueel

Onze nieuwste artikelen

29/11/2023

Sinterklaas levert alle pakjes op tijd bij de juiste kinderen af ... Wat er ook gebeurt!

Lees verder
22/11/2023

Warmtepomp definitief doorgebroken: tweede recordjaar op rij in Nederland!

Lees verder
22/11/2023

5 vragen over hoe het energielabel de hoogte van je hypotheek beïnvloedt

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht