Bijzondere zaak: medewerker ontvangt een schadevergoeding van 40.000 euro door bore-out

Te hard werken is ongezond, maar wist je dat je ook ziek kunt worden door langdurige verveling op je werk? Met een bore-out kunnen mensen last krijgen van angstklachten, slapeloosheid of een depressie. Dit overkwam een Franse medewerker. Hij stelde zijn werkgever aansprakelijk en eiste een schadevergoeding.

“Een afdaling naar de hel”, noemde Frédéric Desnard zijn functie bij het Franse Interparfums. Hoewel hij eerder als manager werkte, werd hij door het verliezen van een grote klant gedegradeerd tot verantwoordelijke algemene diensten.

In deze functie kreeg Frédéric alleen maar simpele klusjes, zoals het instellen van een tablet of het binnenlaten van een loodgieter. Vier jaar lang werkte hij slechts twintig tot veertig minuten per dag. Frédéric voelde zich schuldig, omdat hij voor die kleine klusjes maar liefst €71.000,- per jaar ontving.

Bovendien voelde hij zich onzichtbaar op de werkvloer, omdat zijn vragen naar meer werk keer op keer werden genegeerd.

Epileptische aanval

Door de langdurige verveling belandde Frédéric in een ernstige depressie en bore-out. Verschillende medewerkers van het parfumbedrijf verklaarden dat de Fransman zelfs zo depressief was, dat hij soms over zelfmoord sprak.   

Volgens de advocaat van Frédéric veroorzaakten de stressklachten tijdens het autorijden voor een epileptische aanval. Hierdoor kreeg Desnard een ongeluk en belandde een paar dagen in coma. Uiteindelijk meldde de ongelukkige medewerker zich ziek. Hij zat zes maanden thuis, tot zijn werkgever hem ontsloeg.

Die gebeurtenis zorgde ervoor dat Frédéric naar de rechter stapte. Hij eiste een schadevergoeding van €360.000,-. Een verrassing voor Interparfums: zij beweerden dat de werknemer in die vier jaar nooit had geklaagd.

De uitspraak

De rechter veroordeelde Interparfums – ondanks aangetekend beroep – tot een schadevergoeding van €40.000,-. Volgens de rechter was er een duidelijk verband tussen de ernstige gezondheidsklachten van Frédéric en het gebrek aan uitdagende werkzaamheden. Ook de verklaringen van de collega’s hielpen daarbij.

Psychosociale arbeidsbelasting in Nederland

Hoewel dit een voorbeeld is van een bijzondere zaak, is het niet ondenkbaar dat dit in Nederland gebeurt. Een derde van het ziekteverzuim in ons land wordt namelijk veroorzaakt door psychische klachten. Daarmee is psychosociale arbeidsbelasting de meest voorkomende beroepsziekte in ons land.

Werkgevers spelen in deze problematiek een belangrijk rol: ze zijn verplicht om te zorgen voor zo min mogelijk psychosociale arbeidsbelasting. Het helpt daarbij om een PSA-beleid te maken. Hierin staat onder andere een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Ook maak je een protocol op voor bijvoorbeeld ongewenste omgangsvormen en benoem je een klachtencommissie en vertrouwenspersoon.

Opleiding tot vertrouwenspersoon

Vertrouwenspersonen binnen organisaties beschermen medewerkers met klachten, bijvoorbeeld over werkstress, pesten, seksuele intimidatie of agressie. Bij Kader bieden we hiervoor opleidingen aan. Wil jij meer weten over deze verschillende opleidingen? Omdat je bijvoorbeeld zelf vertrouwenspersoon wilt worden? Of omdat je als leidinggevende meer wilt weten over ongewenste omgangsvormen, psa, integriteit of werkdruk? Download dan onderstaande brochure!

Download brochure

Download de brochure van onze opleidingen tot Vertrouwenspersoon en lees alles over het programma, de doelgroep en een uitgebreide beschrijving van de opleiding.

Download brochure
Actueel

Onze nieuwste artikelen

27/05/2024

Warmtepompsubsidie komt vooral terecht bij mensen met veel geld

Lees verder
17/05/2024

Hoe gevaarlijk is geluid op de werkvloer?

Lees verder
17/05/2024

Ongepaste seksrelaties reden voor ontslag?

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht