Achteraf is mooi wonen?

Werknemers op de bouw lopen vele risico’s, zoals vallen, fysieke belasting en blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Dat er op een bouwplaats verschillende bedrijven gelijktijdig aan het werk zijn, vergroot deze risico’s. Het is een complex terrein.

Hoe staat het ervoor met de veiligheid op de bouwterreinen? Dat is lastig te bepalen. Zo meldt de Inspectie SZW een verdubbeling van het aantal dodelijke ongevallen in de bouwsector. Ook laat de Inspectie een duidelijke stijging zien van het aantal ernstige arbeidsongevallen in de bouwsector. Het CBS schetst echter een positiever beeld.

Ontwikkeling van het aantal ernstige ongevallen
Bron: Staat van Arbeidsveiligheid Inspectie SZW

De berichtgevingen gaan alle kanten op. Er worden verschillende signalen afgegeven. We moeten echter niet vergeten dat cijfers worden bepaald door definities. Want wist jij dat wij in Nederland alleen die dodelijke slachtoffers tellen, die direct of bijna direct ten gevolge van een arbeidsongeval overlijden? Eerder schreven we hierover al het artikel Cijfers kunnen niet liegen! Want cijfers kunnen niet liegen, maar leugenaars kunnen soms heel goed cijferen.

Maar wat heeft een slachtoffer hier aan? Heeft hij baat bij instanties die zo hard mogelijk roepen hoe (on)veilig er gewerkt wordt in de bouwsector? Lijkt me niet! Cijfers zijn achteraf en achteraf is het altijd mooi wonen.

Waar jij als potentieel slachtoffer echt mee geholpen bent, is het voorkomen van ongevallen door de risico’s in te schatten en de juiste maatregelen nemen. In cijfers ontbreekt helaas het morele stuk. Want als slachtoffer heb je niets aan cijfers, het gaat hier om de veiligheid van personen. Kortom, jouw veiligheid.

Wat gaan werkgevers en werknemers met deze gegevens doen? De verantwoordelijkheid ligt bij beide. Natuurlijk heeft een werkgever een zorgplicht. Door als collega’s zorg te dragen voor de veiligheid op de werkvloer, zorgen we er samen voor dat we ’s avonds veilig thuis komen. Weet jij juist om te gaan met de risico’s op de werkvloer? Om de risico’s binnen jouw organisatie goed in kaart te brengen, is (hulp van) een veiligheidskundige absoluut noodzakelijk.

Roelof KleinJan

Actueel

Onze nieuwste artikelen

16/01/2025

Werknemer kampt met ernstige longproblemen na blootstelling op de werkvloer: hoe oordeelt de rechter?

Lees verder
18/12/2024

VINK Certificering: Een frisse wind in de Energieprestatiebranche

Lees verder
18/12/2024

Groot prijsverschil tussen woningen met Energielabel A en G

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht