EP-W/B

Wat is de EP-W/B?

EP-W/B staat voor Energieprestatie Woningen Basisopname. Per 1 januari 2021 is de nieuwe methodiek voor de energieprestatie van gebouwen van kracht.

Wat is EP-W/B?

EP-W/B staat voor Energieprestatie Woningen Basisopname. Per 1 januari 2021 is de nieuwe methodiek voor de energieprestatie van gebouwen van kracht. Woningen en woongebouwen dienen vanaf dit moment opgenomen te worden volgens het opnameprotocol ISSO 82.1 Methode 2020 op basis van de NTA 8800.

Basisopname

De basisopname is geschikt voor het bepalen van de energieprestatie van bestaande gebouwen en het daaraan gekoppelde energielabel.

Basisopname en huurpunten

Met de basisopname worden de huurpunten van een woning worden vastgesteld.

Basisopname en vereenvoudigd label

Als gevolg van  het vervallen van het vereenvoudigd label per 1-1-2021 zal bij de verkoop van bestaande individuele koopwoningen het definitieve energielabel ook middels een opname dienen te worden vastgesteld..

Basisopname en tijd

Door het lagere detailniveau in de opname bij een basisopname, kost deze minder tijd dan een detailopname.

Functietitel en bevoegdheden na 1-1-2021

Voor de huidige vakbekwame EPA-adviseurs zal vanaf 1 januari 2021 de functietitel wijzigen naar EP-W/B adviseur. Tevens zullen zijn/haar bevoegdheden wijzigen, deze zijn vastgelegd in de nieuwe beoordelingsrichtlijn BRL 9500. Voor meer informatie verwijzen we u naar de factsheet Methode 2020.

De EP-W/B adviseur

Als vakbewkaam EPA-W adviseur wilt u ook na 1 januari 2021 uw werk blijven uitvoeren. Dat houdt in dat u het landelijk aanvullend EP-W/B (Energieprestatie Woningen Basismethode) moet halen. De opleiding EP-W/B voor de vakbekwaam EPA-W adviseur geeft u alle kennis over de Methode 2020 en bereidt u hier op voor.

Na het volgen van deze opleiding bent u op de hoogte van alle veranderingen in het nieuwe opnameprotocol én goed voorbereid op het landelijk Aanvullend examen EP-W/B. U kunt zelfstandig de energieprestatie van een bestaand gebouw of groep gebouwen vaststellen volgens de nieuwe Methode 2020. Na het behalen van het examen kunt u ook na 1 januari 2021 uw werk blijven uitvoeren als vakbekwaam adviseur.

Gerelateerde artikelen

29/06/2023

Ruim half miljoen huizen erkende energieslurpers: ‘Vergroenen wordt een hele inspanning’

Lees verder
23/07/2023

Het broedseizoen, de wet en zorgplicht

Lees verder
01/06/2023

Zomerleertraject bij Kader

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht