Wat is EP-W/B?
EP-W/B staat voor Energieprestatie Woningen Basisopname. Per 1 januari 2021 is de nieuwe methodiek voor de energieprestatie van gebouwen van kracht. Woningen en woongebouwen dienen vanaf dit moment opgenomen te worden volgens het opnameprotocol ISSO 82.1 Methode 2020 op basis van de NTA 8800.
Basisopname
De basisopname is geschikt voor het bepalen van de energieprestatie van bestaande gebouwen en het daaraan gekoppelde energielabel.
Basisopname en huurpunten
Met de basisopname worden de huurpunten van een woning worden vastgesteld.
Basisopname en vereenvoudigd label
Als gevolg van het vervallen van het vereenvoudigd label per 1-1-2021 zal bij de verkoop van bestaande individuele koopwoningen het definitieve energielabel ook middels een opname dienen te worden vastgesteld..
Basisopname en tijd
Door het lagere detailniveau in de opname bij een basisopname, kost deze minder tijd dan een detailopname.
Functietitel en bevoegdheden na 1-1-2021
Voor de huidige vakbekwame EPA-adviseurs zal vanaf 1 januari 2021 de functietitel wijzigen naar EP-W/B adviseur. Tevens zullen zijn/haar bevoegdheden wijzigen, deze zijn vastgelegd in de nieuwe beoordelingsrichtlijn BRL 9500. Voor meer informatie verwijzen we u naar de factsheet Methode 2020.
De EP-W/B adviseur
Als vakbewkaam EPA-W adviseur wilt u ook na 1 januari 2021 uw werk blijven uitvoeren. Dat houdt in dat u het landelijk aanvullend EP-W/B (Energieprestatie Woningen Basismethode) moet halen. De opleiding EP-W/B voor de vakbekwaam EPA-W adviseur geeft u alle kennis over de Methode 2020 en bereidt u hier op voor.
Na het volgen van deze opleiding bent u op de hoogte van alle veranderingen in het nieuwe opnameprotocol én goed voorbereid op het landelijk Aanvullend examen EP-W/B. U kunt zelfstandig de energieprestatie van een bestaand gebouw of groep gebouwen vaststellen volgens de nieuwe Methode 2020. Na het behalen van het examen kunt u ook na 1 januari 2021 uw werk blijven uitvoeren als vakbekwaam adviseur.