Moreel Beraad
Benieuwd naar de training Moreel Beraad?
Download dan de brochure van onze training Moreel Beraad en ontvang uitgebreide informatie over de opleiding.
In een wereld waarin integriteit en omgangsvormen steeds belangrijker worden, biedt de training Moreel Beraad van Kader Academy een waardevolle kans om jouw professionele vaardigheden als vertrouwenspersoon verder te ontwikkelen. Docent Annette Silljé, met jarenlange ervaring als adviseur, trainer integriteit en docent Vertrouwenspersoon, begeleidt je door de uitdagende en boeiende lesstof van de training Moreel Beraad. “We willen allemaal het goede doen,” zegt Silljé, “maar vaak ligt dat niet zo zwart-wit. In deze training leren deelnemers daarom om juist even een stap terug te doen en de rechten en belangen van alle betrokkenen zorgvuldig af te wegen.”
Moreel Beraad helpt vertrouwenspersonen en andere professionals bij het vinden van oplossingen bij complexe ethische situaties, waarbij vaak geen eenvoudige antwoorden bestaan. Annette Silljé omschrijft het als volgt: “Het gaat om integriteit en de juiste keuzes maken, ook wanneer die moeilijk zijn.” De training Moreel Beraad daagt deelnemers uit om situaties vanuit verschillende perspectieven te bekijken en om beslissingen te nemen die recht doen aan alle betrokkenen. Dit maakt de training onmisbaar voor vertrouwenspersonen die te maken krijgen met lastige situaties, zoals pesten op de werkvloer, belangenverstrengelingen of zelfs fraude.
Eén van de unieke eigenschappen van deze training is het stappenplan dat Annette introduceert. Dit model biedt een duidelijke structuur om ethische dilemma’s stap voor stap te benaderen. “We beginnen bij de feiten en betrokkenen,” legt Silljé uit. “Het is belangrijk om emoties te herkennen, maar ook om verder te kijken dan het eigen perspectief. We focussen op handelingen en niet zozeer op personen. Zo ontwikkelen we argumenten op basis van feiten, belangen, normen en waarden en niet op persoonlijke voorkeuren.” Het resultaat is een besluit dat niet alleen onderbouwd is, maar ook gedragen kan worden door de organisatie.
Dit stappenplan helpt deelnemers om methodisch te werken en voorkomt dat ze te snel naar een oplossing springen. “Het is een hulpmiddel dat goed met melders gebruikt kan worden om samen helderheid te scheppen in een mogelijk verwarrende situatie. Het voorkomt dat je te snel naar een oplossing springt. In ons werk willen we graag snel handelen, maar soms is even wachten en reflecteren de beste aanpak,” benadrukt Annette Silljé.
Download dan de brochure van onze training Moreel Beraad en ontvang uitgebreide informatie over de opleiding.
De training Moreel Beraad is intensief en interactief. Gedurende de dag werken de deelnemers in kleine groepen en oefenen ze met voorbeelddilemma’s en casussen uit de eigen praktijk. Deze aanpak zorgt ervoor dat ze de geleerde stappen direct in de praktijk kunnen brengen. “Mensen leren niet alleen van mij, maar ook van elkaar,” vertelt Silljé enthousiast. “Ze delen ervaringen, discussiëren over keuzes en merken dat hun inzichten door de groep worden verrijkt.” Door de focus op casuïstiek, krijgen deelnemers de kans om met eigen voorbeelden aan de slag te gaan. Het stappenplan wordt keer op keer toegepast op concrete situaties, zodat het uiteindelijk een automatisme wordt in de dagelijkse werkzaamheden. Alle informatie wordt vertrouwelijk behandeld!
Een essentieel onderdeel van de training is het bevorderen van je communicatievaardigheden. Moreel beraad vereist vaak lastige gesprekken met betrokkenen, zoals leidinggevenden of collega’s die je wilt aanspreken. Annette Silljé zegt dat deze communicatie cruciaal is: “Het gaat niet alleen om weten wat juist is, maar ook om dat op een juiste manier over te brengen, ook daar gaan we mee oefenen.” De training biedt daarom praktische handvatten om zelfverzekerd lastige gesprekken aan te gaan, zonder in de valkuil van persoonlijke aanvallen of overhaaste oordelen te trappen.
Voor professionals die zichzelf graag als vertrouwenspersoon willen blijven ontwikkelen, biedt deze training bovendien accreditatiepunten. Deze worden geregistreerd bij het Landelijk Verenigingsregister voor Vertrouwenspersonen (LVV). Hiermee wordt je kennis en professionaliteit aangetoond en versterkt.
De training Moreel beraad is geschikt voor vertrouwenspersonen, ethisch adviseurs en professionals die een bijdrage willen leveren aan een veilige en integere werkcultuur. “Vertrouwen en transparantie zijn essentieel, zeker in de intense maatschappij waarin wij leven,” zegt Silljé. “In deze training ontwikkelen deelnemers de vaardigheden om dat vertrouwen te bevorderen, ook in moeilijke situaties.”
Met de begeleiding van een doorgewinterde expert als Annette Silljé en de kans om essentiële praktijkervaring op te doen, is deze training een must voor iedereen die een verschil wil maken binnen zijn of haar organisatie. Silljé besluit: “Moreel beraad geeft rust en biedt houvast om lastige beslissingen te nemen. In onze snel veranderende wereld is dat van onschatbare
waarde.”