Veranderingen aan het WIA-stelsel: wat is de impact?

In een recent gepubliceerde brief heeft Minister van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) aangekondigd dat hij op korte termijn verbeteringen wil doorvoeren in het WIA-stelsel. Deze aankondiging bevat belangrijke voorstellen die niet alleen impact hebben op het sociale zekerheidssysteem, maar ook op werkgevers en werknemers in Nederland.

Wij begrijpen dat deze wijzigingen complex kunnen zijn. Daarom willen we je in dit artikel uitleggen wat deze voordelen precies inhouden en hoe onze opleiding Casemanagement je kan helpen om deze veranderingen te begrijpen en toe te passen in je werk.

De belangrijkste voordelen

Minister van Hijum heeft verschillende maatregelen voorgesteld om het WIA-stelsel te verbeteren. Hieronder zetten we de belangrijkste punten op een rij:

  • Afschaffen van de WGA-vervolguitkering
  • Afschaffen van de IVA-uitkering: dit verlaagt de complexiteit, maar vermindert de zekerheid voor volledig en duurzaam arbeidsongeschikten aangezien de uitkering wordt verlaagd van 75% naar 70%
  • Vereenvoudiging van de uitkeringsregimes: het aantal WIA-regelingen wordt teruggebracht van vier naar twee
  • Verlagen van de WIA-drempel: er wordt onderzocht of de toegangsdrempel van 35% arbeidsongeschiktheid verlaagd kan worden naar 25% of zelfs 15%

Gevolgen voor werkgevers

De voorgestelde maatregelen hebben ook gevolgen voor werkgevers: 

  • Hogere kosten door afschaffing van de WGA-vervolguitkering: dit verhoogt de gemiddelde uitkeringshoogte binnen de WIA, wat leidt tot hogere kosten voor werkgevers via de WHK-premie of het eigenrisicodrager schap
  • Directe toerekening van kosten door afschaffing van de IVA-uitkering: de kosten worden niet langer collectief gedeeld via het Arbeidsongeschiktheidsfonds, maar direct toegerekend aan individuele werkgevers.

Maatregelen om de financiële impact te beperken

Om de financiële impact op werkgevers te beperken, heeft de minister ook enkele maatregelen voorgesteld:

  • Verkorting van de periode van doorbelasting: werkgevers blijven minder lang verantwoordelijk voor de kosten
  • Splitsing van de uitkering: een deel van de uitkering wordt wel en een deel niet aan werkgevers doorbelast

Wat betekent dit voor jou?

De aankondigingen van Minister Van Hijum brengen belangrijke veranderingen met zich mee voor het WIA-stelsel. Deze wijzigingen zijn bedoeld om het systeem te vereenvoudigen en te verbeteren, maar hebben ook aanzienlijke gevolgen voor werkgevers en werknemers. Bij Kader Academy helpen we je om deze complexe materie te doorgronden en je voor te bereiden op de toekomst.

Wil je meer weten over hoe je je kunt voorbereiden op deze veranderingen? Schrijf je dan in voor onze opleiding Casemanagement en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het veld. Samen maken we de toekomst van sociale zekerheid begrijpelijker en beheersbaar.

Schrijf je vandaag nog in en zet de volgende stap in je carrière met Kader Academy!

Geïnteresseerd in de opleiding Casemanagement?

Download dan hier onze brochure en ontvang alle informatie over de opleiding Casemanagement. 

Download brochure
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht