Veiligheidskundige vrouwen opgelet: Rok & Rol netwerkbijeenkomst op 28 september!

“Toen ik zelf begon was zo’n 5 procent van de veiligheidskundigen vrouw, inmiddels is dat zo’n 15 procent maar er is nog steeds veel werk aan de winkel”, zo begint Annemarie Timmermans, één van de grondleggers van Rok en Rol haar verhaal. Rok en Rol is een initiatief voor en door vrouwelijke veiligheidskundigen met als doel elkaar versterken en elke vrouwelijke veiligheidsprofessional in haar kracht zetten.

Om dit initiatief onder de aandacht te brengen gingen wij in gesprek met Annemarie Timmermans en Ilse Jansen, twee kartrekkers van het huidige Rok en Rol. “Als vrouw moet je stiekem nog steeds tegen een heleboel dingen opboksen in dit vakgebied. Daar willen wij graag op een positieve manier onze bijdrage aan leveren. Het gaat dan niet zozeer over het vakinhoudelijke deel, maar we willen vrouwen graag een veilige plek bieden waar ze zichzelf kunnen zijn en zichzelf professioneel en persoonlijk kunnen ontwikkelen”, vertelt Annemarie ons.

Op het moment dat Rok en Rol echt van de grond kwam gooide de coronacrisis roet in het eten. “We hebben in de coronatijd nog 2 of 3 keer digitaal met elkaar gesproken, maar we merkten dat we allemaal toch de voorkeur gaven aan het fysiek samenzijn met elkaar.”

Het verschil tussen een mannelijke en een vrouwelijke veiligheidskundige

Is er nou een verschil tussen een mannelijke of een vrouwelijke veiligheidskundige? “Er heerst een bepaald beeld dat mannen meer in de technische hoek zitten en vrouwen zich meer bezig houden met de ‘zachtere’ kant van veiligheid, maar als ik voor mezelf spreek denk ik dat het één het ander niet uitsluit. Ik ken genoeg vrouwelijke veiligheidskundigen die enorm technisch zijn en mannen die zich specialiseren in communicatie en gedrag”, aldus Ilse Jansen.

“Wat ik door de jaren wel eens van mannen heb teruggekregen is: ‘als jij een man was geweest,  had je nu een knal voor je kop gehad”, vult Annemarie haar aan. “Mannen zijn over het algemeen harder tegen mannen, dan dat ze zijn tegen vrouwen. Ik ben nog altijd geneigd te denken dat het meer nadelen dan voordelen heeft om vrouw te zijn binnen dit vakgebied. Dat is één van de voornaamste redenen dat wij Rok en Rol hebben opgericht”, aldus Annemarie.

Hoe noodzakelijk is Rok & Rol

“Ik heb een havenbedrijf als klant, dat betekent dat ik veel havenarbeiders train, dat zijn nou eenmaal vaak mannen. Wat ik nog altijd veel hoor is: ‘kun jij zo’n groep havenarbeiders wel aan?’. Dat duidt er voor mij op dat een initiatief als Rok en Rol nodig is”, vertelt Annemarie.

“Het is jammer dat er onderscheid wordt gemaakt tussen man of vrouw en niet tussen personen en kwaliteiten. Wanneer ik trainingen geef voor een technische doelgroep, vaak mannen, merk ik dat ik eerst écht mijn strepen moet verdienen. Eerst moet ik aantonen dat ik kennis van zaken heb, voordat ze dingen van me aannemen”, vult Ilse aan.

Prikkel

Als we vragen naar een bepaald moment waarop Annemarie of Ilse dacht ‘genoeg is genoeg’, schiet Annemarie direct in de lach: “Toen ik in het bestuur van de NVVK zat hebben we in 2006 voorgesteld om een vrouwengroep binnen de NVVK op te richten. Destijds heerste binnen de NVVK de gedachte dat dat niet nodig was. Bij mij is toen wel een zaadje gepland en hoe mooi is het dan, dat ik dat zo’n 15 jaar later alsnog heb kunnen waarmaken”, vertelt Annemarie trots.

Beeld van veiligheid veranderen

Ilse en Annemarie geven allebei veel verschillende trainingen op het gebied van veiligheid. Nog steeds merken ze dat er een bepaald stigma heerst dat de veiligheidskundige wereld voordeel door mannen wordt ingenomen. Doormiddel van Rok en Rol willen ze dit graag veranderen. “Er komt zoveel nieuw talent aan vanuit de Integrale Veiligheidskunde opleidingen. Deze jonge mannen en vrouwen doen het over het algemeen zo goed in bedrijven”, geeft Annemarie aan.

“Hoe zorgen we ervoor dat veiligheid als iets positiefs gezien wordt? We willen alsmaar risico’s afwenden en verzuim voorkomen, maar hoe draaien we dit om naar iets positiefs? Dat is iets waar ik me veel mee bezig houd”, vult Ilse haar aan. “Veiligheid moet bijdragen aan een goede productie en niet gezien worden als iets extra’s. Een mooie quote is: veiligheid aanleren en faciliteren in plaats van sanctioneren.”

Annemarie: “Het is eigenlijk van de zotten dat we jongeren pas iets bijbrengen over veiligheid wanneer ze aan het werk gaan. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer we veiligheid op jonge leeftijd bij kinderen aanleren, iedereen uiteindelijk gemakkelijker toegaat naar het gewenste gedrag, namelijk het meest veilige gedrag!”

Ik ben enthousiast! Hoe meld ik me aan voor Rok & Rol? 

Ben jij vrouw en werk je als professional (>20 uur per week) op het gebied van veilig en gezond werken? Dan ben je van harte welkom bij Rok & Rol! Je kunt je hier aanmelden voor de besloten LinkedIn groep om op de hoogte te blijven van alle events van Rok & Rol!

28 september staat er weer een netwerkbijeenkomst op de rol! Een geweldig fijn en leerzaam netwerkevent met andere vrouwelijke professionals binnen ons uitdagende vakgebied! Meld je nu aan, praat mee, ontmoet collega’s en groei! Aanmelden? Dat kan hier! Gebruik de aanmeldcode LedenRokenRol.

Actueel

Onze nieuwste artikelen

16/12/2024

Leidraad Vertrouwenspersonen wet seksuele misdrijven

Lees verder
27/11/2024

Banken stimuleren verduurzaming met gratis energielabel

Lees verder
27/11/2024

200 proefexamenvragen specifiek gericht op jouw leertraject!

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht