Vakantiegevoel vasthouden? Dit is de manier!

Voor velen zit de vakantie er weer op. Vaak gaan vakanties veel te snel voorbij. Gelukkig zijn er manieren om het vakantiegevoel net wat langer vast te houden, blijkt uit onderzoek van gezondheidspsychologen Sonnentag en Fritz. Deze manieren delen we graag met u!

Het slechte nieuws: een fijne vakantiegevoel vasthouden lukt normaal slechts twee tot vier weken. Dit is afhankelijk van hoe goed u bent opgeladen en uitgerust tijdens uw vakantie. Na die periode bent u weer terug op het punt waar u was voor uw vakantie qua energie, motivatie en geluk.  De terugval in de ‘werk-staat’ is dus onoverkomelijk en helemaal te verklaren. Maar die terugval kan wel enige tijd uitgesteld worden door het opvolgen van de volgende tips.

Out of Office langer aan

De eerste tip is om voor de vakantie tijd in uw agenda te blokken die u na uw vakantie nodig hebt om de tijdens de vakantie binnengekomen mails en ander werk te verwerken. U kunt uw vakantie-out-office-melding een of twee dagen laten door lopen. Op deze manier creëert u ruimte om eerst het noodzakelijke overzicht terug te krijgen. Dit minimaliseert de kans op onrust en stress. Laat u hierbij niet door collega’s of klanten verleiden om allerlei ad-hoc-verzoeken op te pakken.

Plan after-vakantie-relax avonden

Door het extra werk dat na de vakantie op u ligt te wachten gebruikt u de in de vakantie verkregen relax-reserves gelijk op. Dat effect gaat u tegen door deze reserves beetje bij beetje weer aan te vullen, in de avonduren en in de weekenden. De tip is om zoveel mogelijk relaxte dingen te plannen: muziek maken, picknicken in de natuur, sporten of een boek lezen. Waar u ook maar blij en relaxed van wordt: plan het!

Toerist in eigen regio

Ga eens op onderzoek uit in de stad waar u al jaren woont, of bezoek er eentje 15 kilometer verderop. Nieuwe plekken ontdekken, een keer omhoog kijken in plaats van altijd maar naar de grond voor je voeten of op de telefoon helpt bij het vasthouden van het vakantiegevoel. Ga eropuit en vergroot letterlijk uw wereld.

Doe het niet omdat het moet

Wanneer u met tegenzin dingen doet omdat het moet of omdat het zo hoort bent u niet uzelf en daarmee zal uw vakantiegevoel als sneeuw voor de zon verdwijnen. 

Actueel

Onze nieuwste artikelen

29/11/2023

Sinterklaas levert alle pakjes op tijd bij de juiste kinderen af ... Wat er ook gebeurt!

Lees verder
22/11/2023

Warmtepomp definitief doorgebroken: tweede recordjaar op rij in Nederland!

Lees verder
22/11/2023

5 vragen over hoe het energielabel de hoogte van je hypotheek beïnvloedt

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht