Professionaliseer uw team via learning on the job

Uw organisatie is uniek en uw collega’s hebben allemaal hun eigen kwaliteiten en leerbehoefte. Dat vraagt ook om een bijpassende manier van opleiden. Van klassikaal en online tot maatwerk en learning on the job: het kan bij Kader. Wat is learning on the job eigenlijk en wanneer is dit interessant?

Learning on the job betekent letterlijk vertaald leren op het werk. Dat kan 1-op-1 of met een groep. Deelnemers krijgen dan geen les in een klaslokaal, maar in hun eigen werkomgeving met hun vertrouwde tools, procedures en collega’s. Ze leren alleen wat nodig is en krijgen intensieve begeleiding van een ervaren veiligheidskundige of arbeidshygiënist.

Daarbij draait het niet om luisteren en meekijken: de nadruk ligt op het zelf doen. Want door te doen en te oefenen leren de deelnemers het meest. De nieuwe kennis en vaardigheden kunnen ze bovendien gelijk toepassen in de praktijk.

Voor wie is learning on the job geschikt?

Learning on the job van Kader is geschikt voor iedereen die de veiligheid en gezondheid binnen een organisatie verder wil verbeteren. Denk aan de operationeel leidinggevende, veiligheidskundige, arbeidshygiënist, arbocoördinator, KAM-coördinator of SHEQ-officer.

Het verschil in focus met traditioneel leren? On the job krijgt iedere deelnemer veel meer individuele aandacht en coaching. En praktijkgericht leren op de vertrouwde eigen werkplek is ook prettig voor mensen die moeite hebben met leren uit een theorieboek.

De voordelen van leren op de eigen werkplek

Waarom zou u kiezen voor learning on the job? Dit zijn de belangrijkste voordelen:

 • Praktijkgerichte aanpak in de eigen werkomgeving
 • Alleen datgene leren waar behoefte aan is
 • Kennis en vaardigheden meteen kunnen uitproberen
 • Sneller leren door directe coaching en feedback
 • Minder verleturen en -kosten

Learning on the job is altijd maatwerk

Welke doelen en competenties wilt u als organisatie behalen? Op basis daarvan bepalen we samen welke kennis en vaardigheden uw medewerkers nodig hebben. U krijgt van ons dus een opleiding volledig op maat. We verwerken ook de huidige werkomstandigheden in het leertraject. Want door te leren met eigen tools, procedures en methoden, begrijpen uw collega’s de theorie beter en sneller.

Voorbeelden van learning on the job

Over veilig en gezond werken is ontzettend veel te leren. En on the job leren is altijd maatwerk. Daarom kunnen we onmogelijk een volledige lijst onderwerpen geven, maar dit zijn enkele voorbeelden:

 • Werkplekinspecties uitvoeren (en aanspreken op de werkvloer)
 • Toolboxmeetings uitvoeren
 • Compliance-check relevante wet- en regelgeving
 • Gevaarlijke stoffen inventariseren en registreren
 • Geluidsmetingen opzetten en uitvoeren
 • Blootstellingsmetingen van gevaarlijke stoffen opzetten en uitvoeren
 • Taak Risico Analyse, functie-RI&E, proces-RI&E etc. opstellen
 • Arbobrede en verdiepende RI&E opstellen en uitvoeren
 • BHV- en bedrijfsnoodplannen opstellen
 • Fysiek belastende werkzaamheden beoordelen en hierover adviseren (zoals zwaar lichamelijk werk, repeterende handelingen en beeldschermwerk)
 • Rapporten opstellen of presenteren

Het Noordik Lyceum koos voor learning on the job

Een organisatie die koos voor learning on the job van Kader is Het Noordik Lyceum in Almelo.

In hun handvaardigheidslokalen staan verschillende machines, zoals figuurzagen, kolomboormachines en knipscharen. Soms hebben die machines aanpassingen of onderhoud nodig en dit kan een tijdrovende klus zijn. De conciërges bieden dan ondersteuning om de docenten op dit vlak te ontzorgen.

Stephan Rödel, teamleider ondersteuning bij Het Noordik Lyceum: “In een lesomgeving is veiligheid heel belangrijk. Daarom schakelden wij onze conciërges in om de machines veilig en netjes te houden. Ik vond het daarbij wel belangrijk dat zij voldoende achtergrondinformatie hadden over werken met machines, dus ik ging op zoek naar een praktische training. Want die conciërges hoef je niet een dag in een studieruimte te zetten. Zo kwam ik bij learning on the job van Kader uit.”

‘Eerst denken, dan pas doen’

Veiligheidskundige Jaap Munter liep een dag mee met de conciërges. Jaap Munter: “Na een deel theorie stonden we al snel naast de machines. Mag je volgens de wet een beschermkapje verwijderen of de snelheid van een machine aanpassen? Wat valt op en hoe vertaal je dat naar een risicoanalyse? Zij kennen hun organisatie en machines het beste. Ik nam vooral het verstand van de wetgeving mee. Zo vulden we elkaar goed aan. Nu kijken de mannen bewuster naar de machines: eerst nadenken, dan pas doen en je acties altijd registreren.”

Volgens Jaap waren de deelnemers heel betrokken. “In het begin waren ze wat terughoudend, omdat ze voor hun gevoel weer ‘terug in de schoolbanken’ moesten. Maar learning on the job is juist heel praktijkgericht. Door de kleine groep collega’s, vertrouwde omgeving en alle praktijkvoorbeelden verdwenen de twijfels en ontstonden leuke en leerzame discussies.”

Teamleider Stephan Rödel kreeg dan ook veel positieve reacties op de training: “Voor sommigen was alle informatie nieuw en anderen vonden de opfris heel handig. Ze vonden het allemaal leuk en zeer zinvol.”

Benieuwd naar learning on the job?

Uw medewerkers ook on the job laten opleiden op een manier die bij uw collega’s en organisatie past? Onze trainers hebben jarenlange ervaring op het gebied van veilig en gezond werken en het coachen van medewerkers op de werkvloer. Daarbij kijken we altijd naar de behoeften van de deelnemer én die van uw organisatie.

Liever online leren of een hele opleiding op maat laten samenstellen (maatwerktraject)? Alles is mogelijk. Neem vrijblijvend contact op om uw wensen te bespreken.

Actueel

Gerelateerde artikelen

29/06/2023

Ruim half miljoen huizen erkende energieslurpers: ‘Vergroenen wordt een hele inspanning’

Lees verder
23/07/2023

Rol van het energielabel wordt steeds belangrijker op de huizenmarkt

Lees verder
01/06/2023

Zomerleertraject bij Kader

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht