Onderzoek: te weinig kennis over gevaarlijke stoffen

Uit onderzoek dat Arbo Unie uitvoerde in opdracht van de NVvA, blijkt dat het onderwerp gevaarlijke stoffen in de RI&E regelmatig een ondergeschoven kind is.

Dit onderzoek is uitgevoerd onder in totaal 390 veiligheidskundigen, arbeidshygiënisten, bedrijfsartsen en andere arbodeskundigen. Het Arboportaal stelt dat er sprake is van een gat in de kennis over gevaarlijke stoffen. Ook blijkt dat er in de praktijk maar weinig aandacht is voor de preventie van beroepsziekten.

Blootstelling aan gevaarlijke stoffen is een belangrijke oorzaak van beroepsziekten. Meer dan 100.000 medewerkers hebben op het werk te maken met gevaarlijke stoffen. Dit leidt tot 146.500 verzuimdagen per jaar door beroepsziekten door gevaarlijke stoffen.

Jaarlijks overlijden ruim 3000 Nederlanders aan de gevolgen van blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk. Ieder jaar worden circa 17.000 mensen ziek als gevolg van hun werk.

Wanneer er niet veilig gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen, kan dit ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. In circa 1 op de 3 bedrijven wordt met gevaarlijke stoffen gewerkt.

Vaak zijn werknemers zich niet bewust van de risico’s van blootstelling aan gevaarlijke stoffen en straling. Soms onderschatten ze deze. Om werknemers en de omgeving goed tegen gevaarlijke stoffen te beschermen moeten bedrijven risico’s inventariseren, het effect op de gezondheid bepalen en aan de hand daarvan doeltreffende maatregelen nemen. Tijdens de cursus Gevaarlijke stoffen leert u o.a. de blootstellingsrisico’s te bepalen en de gevaarseigenschappen van gevaarlijke stoffen te herkennen.

De cursus gevaarlijke stoffen is bedoeld voor iedereen die in zijn/haar werk te maken heeft met gevaarlijke stoffen, maar daar geen specialistische beroepsopleiding voor nodig heeft. U kunt daarbij denken aan personen die werkzaamheden uitvoeren aan of nabij proces- en opslaginstallaties met gevaarlijke stoffen. Ook wanneer u verantwoordelijk bent voor de invulling en implementatie van het HSE beleid is deze cursus zeer geschikt.

Actueel

Onze nieuwste artikelen

10/04/2025

Helpen labelaars je met slimme trucs aan een hoger energielabel?

Lees verder
08/04/2025

Herziening Bijlage AA in NTA 8800

Lees verder
08/04/2025

Adviesraad Congres 'Het nieuwe energielabel' | van verandering naar verbetering opgericht

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht