Bedrijfsongeval en aansprakelijkheid: Wie draagt er aansprakelijkheid als een ongeval dat tot letsel leidt wordt opgevolgd door een nieuw ongeval onder een andere werkgever?
Een werknemer is in 2005 betrokken bij een vervelend bedrijfsongeval. Tijdens het ophangen van een zwevende trap is hij ten val gekomen en heeft hierdoor letsel opgelopen aan zijn rechterschouder. De verzekeringsmaatschappij heeft in 2007 de aansprakelijkheid van dit ongeval erkend. Vervolgens ging de werknemer aan de slag bij een andere werkgever, de brandweer, en was in 2009 en in 2010 opnieuw betrokken bij twee arbeidsongevallen. In 2009 wilde hij een wegschuivende ladder tegenhouden waarbij hij ten val kwam, en in 2010 is de werknemer omgevallen met een kleine graafmachine. Bij beide arbeidsongevallen werd het letsel aan zijn schouder verergerd.
De werknemer stelt nu eigenlijk dat zijn schouder door het ongeval in 2005 in een slechte conditie is geraakt, waardoor de twee latere ongevallen veel grotere gevolgen hebben gehad. Hij eist daarom dat de verzekeringsmaatschappij die al aansprakelijk was voor de gevolgen van het in ongeval in 2005, ook aansprakelijk is voor de schade die de werknemer heeft opgelopen aan zijn schouder in 2009 en in 2010. De verzekeringsmaatschappij is het hier niet mee eens, en stelt dat er geen causaal verband is tussen zijn schouder en het ‘zwaardere’ letsel, en dat de werknemer dit verband niet kan bewijzen.
Op basis van medische deskundigenberichten komt de kantonrechter tot het oordeel dat causaal verband kan worden aangenomen tussen het ongeval in 2005 en de klachten die de werknemer in de periode daarna had, maar dat zonder de twee latere ongevallen deze klachten op den duur zouden overgaan. Dit is de kern van het arrest, want hierdoor is de aansprakelijkheid van de verzekeringsmaatschappij dus in de tijd beperkt. Naar het oordeel van de kantonrechter wordt het meest recht aan deze zaak gedaan door de aansprakelijkheid van de verzekeringsmaatschappij voor het ongeval te laten eindigen op de datum van het tweede ongeval, omdat op die datum een nieuwe situatie is ontstaan. Vanaf het moment van het tweede ongeval is de verzekeringsmaatschappij niet meer aansprakelijk voor de schade die de werknemer heeft. De kantonrechter had anders kunnen oordelen als de klachten van het ongeval van 2005 niet op den duur zouden overgaan, dan was er een kans geweest dat de verzekeringsmaatschappij alsnog aansprakelijk was.