Gezonde werkdruk versus ongezonde werkstress

Stress op het werk is hét thema voor HR managers in 2019. Als werkgever kun je veel doen om te voorkomen dat gezonde werkdruk omslaat in ongezonde werkstress. Om zoveel mogelijk werkende Nederlanders te laten inzien dat werkstress te voorkomen is, wordt de Week van Werkstress georganiseerd (11 – 15 november). Aanleiding voor ons om met onze eigen HR manager, Christel Kroeze, in gesprek te gaan over dit onderwerp.

Inzicht in individuele drijfveren

“Het voorkomen van werkstress bij onze medewerkers is een belangrijk onderwerp. Het managementteam van Kader heeft dit punt dan ook hoog op de agenda staan tijdens vergaderingen. Onze visie is dat mensen met werk moeten bezig zijn waarbij ze zoveel mogelijk in hun kracht staan. Op deze manier zal werken energie opleveren. Bij het aannemen van nieuw personeel is hier al aandacht voor. Onlangs hebben we een corporate recruiter aangenomen die tijdens de eerste ronde-gesprekken al de nodige aandacht vestigt op de drijfveren van de kandidaat. Een assessment op basis van waarden en drijfveren, behoort dan ook tot een onderdeel van onze sollicitatieprocedure, dat wordt afgenomen middels een digitale vragenlijst. Dit assessment, een Waarden Management Profiel, is een laagdrempelig instrument dat inzicht geeft in de individuele drijfveren. Het profiel geeft inzicht in de manier van denken en handelen in de context van het werk. Het kan een medewerker ondersteunen in zijn persoonlijke ontwikkeling in het werk. Ook kan het bijdragen om nog meer plezier te beleven aan werk.”

Gezond leven

“Zonder belerend over te komen richting onze medewerkers willen we ze ook graag een stukje bewustwording overbrengen ten aanzien van gezond leven. Zo hebben we in juni van dit jaar met alle 120 medewerkers een Masterclass gevolg over “gezonde voeding” van voedingsdeskundige Henk Jan Koershuis. Ook het boek van hem, genaamd “de gouden boodschap” hebben we uitgereikt aan al onze medewerkers. Daarnaast stimuleren we sportactiviteiten, regelmatig worden er fietstochten georganiseerd voor medewerkers, wordt er tussen de middag een rondje buiten gelopen en hebben we in ons pand in Zeist een tafeltennistafel neergezet voor sportieve pauzemomenten. Op de werkplek zelf is er tevens de mogelijkheid om staand of fietsend te werken, middels een makkelijk verstelbaar bureau en deskbikes. Ook zijn we gestart met voorlichting aan alle medewerkers over een gezonde werkplek. Hierbij ligt de nadruk op houding en de juiste afstelling van bureau, bureaustoel en computerscherm.”

Balans werk/privé

“Bij Kader vinden we dat iedere medewerker de mogelijkheid moet hebben om te genieten en plezier te hebben van zowel zijn werk- als privéleven. Zo houden we bijvoorbeeld verlofsaldo’s goed in de gaten en stimuleren we onze medewerkers om verlof op te nemen omdat wij het belangrijk vinden dat medewerkers tijdig afstand nemen van hun werk. Ook houden wij eventuele overuren scherp in de gaten en gaan hierover in gesprek met onze medewerkers om zo gezamenlijk te bepalen of er eventuele maatregelen getroffen moeten worden om werklast te verminderen. Bij symptomen die kunnen duiden op werkstress gaan we in gesprek met een medewerker en schakelen we waar nodig professionele hulp in. Op deze manier dragen wij een steentje bij aan het welzijn van onze medewerkers, want voorkomen is beter dan genezen, zeker in een tijd dat er tekort aan talent is.”

Actueel

Onze nieuwste artikelen

20/02/2024

Het Rabo Coöperatief Isolatiebudget

Lees verder
20/02/2024

Energieadvies voor VvEﹸs: een grote markt maar niet altijd eenvoudig

Lees verder
19/02/2024

Den Helder gaat door met energiecoaches: “zeer waardevol project”

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht