De Machinerichtlijn: al tientallen jaren een begrip maar nog altijd niet kraakhelder!

In 1993 werd de Machinerichtlijn geïntroduceerd en 2 jaar later, in 1995 werd de toepassing ervan verplicht gesteld. Ondanks 30 jaar gebruik van de Machinerichtlijn zijn er nog altijd onderwerpen die niet helemaal helder zijn en tot misverstanden leiden.

In enkele gevallen is de regelgeving zelf debet aan de onduidelijkheden, dat is bijvoorbeeld zo bij de IIB-verklaring. In andere gevallen wordt de bedoeling van de regelgever vervaagd in plaats van verduidelijkt door toegevoegde criteria, dit is het geval bij bijvoorbeeld modificaties. Tenslotte zijn er situaties waarin het wettelijk kader niet voorziet, en die je dus zelf moet regelen. Dit geldt met name voor het fabrikantschap, bij leveringen waarbij meerdere partijen betrokken zijn.

Kortom, ondanks bijna 30 jaar Machinerichtlijn zijn er nog onduidelijkheden genoeg. Onze tweedaagse training CE-Engineering & Fabrikantschap behandelt precies dit type onderwerpen. Onderwerpen die voor verwarring zorgen of die simpelweg niet beschreven staan in het eenvoudige wettelijk kader van product, fabrikant en gebruiker. Het zijn vaak deze onderwerpen die tot onduidelijkheid of wrijving zorgen, vooral als pas bij oplevering de aap uit de mouw komt: bijvoorbeeld dat opdrachtgever en opdrachtnemer van elkaar verwachten dat ze de conformiteitsverklaring ondertekenen.

Onderwerpen die tijdens deze training worden verduidelijkt zijn:

  • Wat als het product niet of gedeeltelijk onder de CE-regelgeving valt, zoals het opleveren van een ontwerp?
  • Hoe regel je de conformiteit als je als gebruiker een installatie laat bouwen door meerdere partijen? Wie wordt ‘de fabrikant’? Welke mogelijkheden zijn er?
  • De ‘niet voltooide machine’: waarom je dit als fabrikant niet moet leveren en als koper niet moet accepteren; (tenzij het écht van toepassing is)
  • Wanneer is iets ‘een samenstel’, hoe ga je daar praktisch mee om?
  • De feiten en fabels over het onderwerp ‘modificaties’, waaronder elektrificatie en de visie van de toezichthouder NLA; (de Arbeidsinspectie)
  • Een (korte) vooruitblik op de binnenkort te verwachten Verordening Machines en de definitie van de ‘substantiële wijziging’
  • Hoe controleer je met eenvoudige middelen of een levering echt CE-conform is? Wat zet je wel en niet in een contract?

Alle onderwerpen worden in de training zowel vanuit het oogpunt van de fabrikant/opdrachtnemer als vanuit de gebruiker/opdrachtgever belicht. Dit maakt de training uitermate geschikt voor iedereen die met aankoop-, verkoop- en conformiteitstrajecten te maken heeft.

De eerstvolgende training CE-Engineering & Fabrikantschap staat gepland voor 23 en 24 november. Als je de training met succes hebt afgerond kun je mogelijke CE-problemen vroegtijdig herkennen en oplossen. Naast vroegtijdig herkennen en oplossen zorgt onze training ervoor dat jij eventuele CE-problemen in zijn totaliteit kunt voorkomen.

Enthousiast geworden? Dan kun je je via onze website aanmelden. Ook als je nog twijfelt vind je in onze brochure alle aanvullende informatie die je nodig hebt. Deze kun je hieronder downloaden!

Download brochure

Download hier de brochure voor onze training CE-Engineering & Fabrikantschap en ontvang aanvullende informatie over de training, de invulling per lesdag en het programma.

Actueel

Onze nieuwste artikelen

12/06/2024

RIVM breidt lijst met potentieel 'Zeer Zorgwekkende Stoffen' uit

Lees verder
12/06/2024

Een tatoeage op het werk: hoe zit dat?

Lees verder
12/06/2024

Derde van de Nederlandse woningen heeft Energielabel A

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht