Een werknemer van een zorginstelling was fanatiek hardloper, maar nu is hij al moe na een klein stukje lopen. Door jarenlange blootstelling aan tabaksrook op zijn ontwikkelde de werknemer een beroepsziekte in de vorm van COPD. De rechter heeft nu bepaald dat zijn werkgever aansprakelijk is voor de opgelopen schade.
De werknemer werkte sinds 1999 bij de zorginstelling als huismeester. Als huismeester schilderde hij bijvoorbeeld kamers van patienten en deed allerlei klusjes om en rond het huis. Ondanks een verbod werd er veel gerookt in de instelling. “Iedere patiënt rookte en de stiekeme rokers zaten ‘s nachts op de wc”, zegt de werknemer.
De inwoners van de zorginstelling rookten niet alleen in de daarvoor bestemde rookruimtes maar ook in hun eigen en gemeenschappelijke kamers. Maar ook de aanwezige rookruimtes zorgden voor rookoverlast in het gebouw. Zo bleef de deur van één van deze rookruimtes ruim dertig seconden open en kwam de rook onder de deur naar buiten toe.
In 2008 werd er bij de huismeester COPD vastgesteld. Hij was altijd fanatiek hardloper en ineens was er niets meer van zijn conditie over. Hij kon geen andere oorzaak bedenken dan het meeroken in de zorginstelling. Toen zijn klachten alsmaar erger werden besloot hij in 2017 zijn werkgever voor de rechter te dagen.
In 2020 bepaalde de rechter dat de zorgplicht van de werknemer inderdaad geschonden was. Hiermee was de kous nog niet af want de huismeester moest nog wel bewijzen dat zijn gezondheidsklachten daadwerkelijk het gevolg waren van meeroken op het werk.
Door een expertverklaring van een hoogleraar longziekten van het UMC Groningen achtte de kantonrechter dit bewezen. Deze hoogleraar bevestigde dat er geen enkele andere oorzaak voor de longziekten kan zijn dan het meeroken in de werkomgeving. Hiermee wordt de zorginstelling aansprakelijk gesteld voor de geleden schade van de werknemer. De hoogte van het bedrag moet nog bepaald worden.
Het is voor het eerst dat er bij een longziekte ten gevolge van blootstelling aan roken een positieve uitspraak is gedaan. Er wordt jaarlijks veel geprocedeerd tegen beroepsziekten en longziekte ten gevolge van blootstelling aan roken is daar onderdeel van. Het is nu dus voor het eerst gelukt om een werkgever hiervoor aansprakelijk te stellen.