Op 7 maart stuurde minister Mona Keijzer een brief aan de Tweede Kamer over verduurzaming van de gebouwde omgeving. De Klimaat- en Energieverkenning (KEV) 2024 toont aan dat de verduurzaming van de gebouwde omgeving voortgang boekt, met een fikse daling van de CO2-uitstoot en het aardgasverbruik in 2023. Een belangrijk onderdeel van het beleid is de uitfasering van huurwoningen met EFG-labels, waarbij verhuurders verplicht worden om deze woningen uiterlijk in 2029 te verbeteren naar minimaal energielabel D. Dit biedt huurders meer controle over hun energierekening en verhoogt het wooncomfort, terwijl het klimaat profiteert van een grotere CO2-reductie.
Daarnaast speelt de EPBD IV een cruciale rol door energieprestatienormen in te voeren voor utiliteitsbouw vanaf 2023, gericht op het verbeteren van de 16% slechtst presterende gebouwen, met een verdere uitbreiding naar 26% in 2033. Voor monumenten geldt dat zij vanaf mei 2026 ook verplicht zijn om een energielabel te hebben bij verhuur of verkoop. Hoewel monumenten zijn uitgezonderd van de minimale energieprestatie-eisen voor utiliteitsbouw, is het van belang om eigenaren handelingsperspectief te bieden, zodat ze ook hun monumentale panden kunnen verduurzamen.
De minister gaat samenwerken met het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) om de verplichtingen van de EPBD IV goed op elkaar af te stemmen en overlapping in regelgeving te voorkomen. Een belangrijke stap is de opname van minimum energieprestatie-eisen voor huurwoningen in het Besluit bouwwerken en leefomgeving (BBL), die per 1 januari 2029 in werking treden. De minister benadrukt ook de noodzaak van modernisering van bepalingsmethodes voor de energieprestatie van gebouwen en het energielabel, zodat deze beter aansluiten bij de verduurzamingsdoelen. Het verbeteren van de energieprestaties van woningen leidt niet alleen tot lagere energiekosten voor huurders, maar verhoogt ook de waarde van de woningen, wat gunstig is voor verhuurders.
Er zijn diverse financieringsmogelijkheden en subsidies beschikbara, zoals de DUMAVA-regeling, die eigenaren van maatschappelijk vastgoed helpt bij verduurzaming. Tevens worden ontzorgingsprogramma's aangeboden om eigenaren van utiliteitsgebouwen te ondersteunen bij het maken van verduurzamingsplannen. De brief benadrukt het belang van uitvoerbare normen en samenwerking met belanghebben om de verduurzamingsdoelen te bereiken.
Wil je de marktkansen grijpen en een opleiding van Kader Academy volgen tot EP adviseur? Of wil je jezelf als EP adviseur upgraden in de detailmethodiek, maatwerkadvies of MPG? Bekijk dan eens de verschillende mogelijkheden die we aanbieden!