Wat is een VCA opleiding?

Wat is VCA?

Alles wat je wilt weten

Kunnen jouw medewerkers al onveilige situaties en handelingen herkennen en hun werkzaamheden veilig uitvoeren? Laat ze een VCA cursus volgen. Want basiskennis van veiligheid, gezondheid en milieu draagt bij aan de veiligheid van je medewerkers en continuïteit van je bedrijf. Lees verder en ontdek alle mogelijkheden rond VCA.

Wat betekent VCA?

VCA is een afkorting van Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Dit zijn handvatten waarmee je de veiligheid binnen jouw organisatie kunt borgen en verbeteren en bedrijfsongevallen kunt voorkomen. Met een VCA diploma toont iemand dat hij of zij basiskennis heeft van veiligheid, gezondheid en milieu.

Wat kan je met VCA?

Met een VCA diploma kan een professional veilig en gezond werken in een risicovolle werkomgeving. Denk aan de bouw, installatietechniek, elektrotechniek of schildersbedrijven. Maar ook op minder risicovolle locaties, zoals scholen of kantoren, is kennis van veiligheid cruciaal.

Waarom een VCA diploma?

Het VCA examen en het behalen van een VCA diploma is een eis binnen VCA en VCU gecertificeerde bedrijven. Ook kan het een eis zijn van opdrachtgevers. Medewerkers horen goede instructies te krijgen om ongevallen en incidenten te beperken. Een ongeval of incident betekent voor de werkgever namelijk altijd verlies. Naast mogelijke letsels kosten herstelwerkzaamheden en het uitzoeken van aansprakelijkheid veel tijd.

Hoe lang is een VCA diploma geldig?

Een VCA diploma is tien jaar geldig. Dit diploma staat, binnen 15 werkdagen na de examendatum, ook geregistreerd in het Centraal Diploma Register VCA (CDR).

Hoe check ik of een werknemer al een VCA-diploma heeft?

Ieder VCA-diploma staat geregistreerd in het Centraal Diploma Register (CDR). Controleren of je collega een geldig VCA-diploma heeft (B-VCA, VOL-VCA of VIL-VCU)? Doorzoek het CDR met de achternaam en geboortedatum van je medewerker.

Wat is het verschil tussen een VCA diploma en VCA certificering?

Een VCA diploma is voor personen die een VCA cursus met voldoende resultaat afronden. Dit heet de VCA persoonscertificering. Een VCA certificaat is voor bedrijven die werken met een VGM systeem dat voldoet aan de wettelijke regels rond veiligheid, gezondheid en milieu. Dit heet de VCA bedrijfscertificering.

Wat is een VCA opleiding?

In een VCA opleiding leren deelnemers in 1 dag alles over veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Deze kennis en het veiligheidsbewustzijn vergroten de eigen veiligheid én die van collega’s. Een VCA opleiding is zowel klassikaal als online te volgen. De minimale score om te slagen is 65%.

Na een VCA opleiding kunnen geslaagden:

 • Onveilige situaties en handelingen herkennen
 • Risicovolle werkzaamheden onderkennen
 • Werkzaamheden veilig uitvoeren
 • Risico’s tot een minimum beperken

Wat is VCA Basis?

VCA Basis noemen we ook wel B-VCA of VCA Basisveiligheid. Het diploma staat dus voor de basiszaken op het gebied van veilig werken. Alle medewerkers van (onder)aannemers moeten een VCA cursus Basisveiligheid volgen (mits het bedrijf VCA gecertificeerd is of de opdrachtgever daarom vraagt), een VCA examen doen en het VCA diploma halen.

Wat is VCA VOL?

Voor leidinggevenden en zzp’ers die als onderaannemer bij een VCA gecertificeerd bedrijf werken, bestaat er het VCA VOL of VOL-VCA diploma. VOL staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Hiermee laten zij zien dat ze basiskennis hebben van veiligheid, gezondheid en milieu. Dat vergroot hun eigen veiligheid én die van de mensen aan wie ze leidinggeven. Een VCA VOL cursus gaat over dezelfde onderwerpen als een VCA Basis, maar alles wordt dus bekeken vanuit het perspectief van de leidinggevende.

Wat is VIL VCU?

VIL staat voor Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden. VCU staat voor Veiligheid en Gezondheid Checklist Uitzendorganisaties. Bedrijven die personeel uitzenden naar bedrijven die werkzaamheden uitvoeren met een verhoogd risico, moeten een VCU certificering hebben. Eén van de criteria voor zo’n VCU certificering is dat alle intercedenten en leidinggevenden een cursus VIL VCU volgen, het VIL VCU examen afleggen en beschikken over een geldig diploma.

Welke opleider kies ik voor VCA?

Let op dat je een VCA cursus kiest van een erkende opleider. Dat is geen verplichting, maar dan weet je zeker dat deelnemers het juiste leren over veilig werken én dat ze slagen. Kader is bijvoorbeeld een CCV erkend opleidingsinstituut. In de VCA opleidingen van Kader wordt ingespeeld op de situaties en risico’s die de deelnemers op hun werk meemaken. Dit is een leuke, leerzame manier van leren. De lesstof blijft zo beter hangen en het slagingspercentage is hoog.

Wat leer je in een VCA cursus?

Het lesmateriaal van de VCA opleidingen bij Kader voldoet aan de eindtermen van het Centraal College van Deskundigen VCA (CCVD-VCA). Dit zijn enkele onderwerpen die centraal staan in een VCA opleiding:

 • Veiligheid, wetgeving en belangrijke veiligheidstheorieën
 • Brand- en explosiegevaar en gevaarlijke stoffen
 • Machines en gereedschappen incl. lassen en solderen
 • Besloten ruimtes en werkvergunningen
 • Werken op hoogte, hijsen en heffen
 • Lawaai, trillingen, kou en hitte
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen

Wat kost een cursus VCA?

De investering voor de opleiding B-VCA, VCA VOL of VIL VCU (twee lesavonden of 1 dag) is bij Kader per deelnemer 255 euro exclusief btw.

Inbegrepen:

 • VCA examen
 • VCA diploma en VCA pas voor geslaagden
 • Lesmateriaal
 • Locatie, koffie/thee
 • Lunch (alleen bij dagopleiding)

De kosten voor de cursus VCA Online (15 lessen) bedragen per deelnemer 149 euro exclusief btw. Inbegrepen:

 • VCA examen
 • VCA diploma en VCA pas voor geslaagden
 • Digitale leeromgeving

Krijg ik korting als ik meerdere collega’s op VCA cursus stuur?

Meerdere collega’s tegelijk een VCA cursus laten volgen? Een incompany training is vaak voordeliger dan meerdere mensen aanmelden voor een VCA cursus met open inschrijving. Zo’n incompany training vindt plaats op jouw eigen locatie of die van een opdrachtgever. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.

Bestaat er een proefexamen VCA?

Bij een VCA cursus hoort ook een landelijk erkend VCA examen, maar zenuwen zijn niet nodig. Iedere deelnemer kan namelijk tijdens de opleiding proefexamens doen om te checken of alles is begrepen. Klaar voor het officiële VCA examen? Het examenmoment is aan het einde van de klassikale les. Bij de VCA e-learning cursus mag de deelnemer zelf de locatie en tijd kiezen. Wij sturen hiervoor een lijst met alle examenmogelijkheden in de buurt. Wij melden hem of haar vervolgens aan bij het examenbureau.

Kan iemand VCA examen in een andere taal doen?

Leert je collega makkelijker in een andere taal? Bij Kader kun je tegen een geringe meerprijs ook examens aanvragen in andere talen. Denk aan VCA Pools, Engels, Duits, Frans of Turks. Daarnaast is ook een voorleesexamen of dyslexie-examen mogelijk.

Welke VCA cursus heb ik nodig?

Een medewerker heeft vaak VCA Basisveiligheid nodig, een leidinggevende of zzp’er VCA VOL en uitzendkrachten VIL VCU. Twijfel je over de geschikte VCA cursus? Neem contact op voor een vrijblijvend opleidingsadvies.

Inschrijven voor VCA cursus

Jouw medewerkers ook veiliger laten werken? Bekijk hier al onze VCA opleidingen.

Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht