Hogere veiligheidskunde - HVK

Unilever

Goede afwisseling tussen technische kennis en persoonlijke ontwikkeling

De HVK opleiding ben ik om twee redenen gaan volgen, de eerste is dat ik al jaren in het veld van HSE werkzaam was, maar min of meer als amateur opereerde. Dat was acceptabel zolang als ik HSE naast een andere functie uitvoerde. Echter ik werd gevraagd door Unilever om Full Time HSE manager te worden ik heb daaraan toen de voorwaarde verbonden dat ik die baan alleen zou accepteren als ik een formele veiligheidskundige opleiding zou mogen volgen. Dat is de tweede reden.

De opleiding is uitstekend verlopen. Ik heb van elke maandagmiddag en – avond genoten. De interactie met studenten en docenten was fijn en stimulerend. Ik heb elke dag veel geleerd en ik had het gevoel dat ik bijdragen kon leveren door mijn kennis en ervaring vanuit Unilever en uit de scheepvaart. Ik heb in het jaar heel veel details geleerd over veiligheid, ARBO en gezondheid. En ik heb nieuwe dingen geleerd zoals correct rapporteren en adviseren. Ik werk nog steeds zoveel mogelijk pragmatisch maar ik heb nu de detailkennis om pragmatische oplossingen te onderbouwen.

De kennis die ik heb opgedaan kan ik dagelijks toepassen in het bedrijf. Het bedrijf is daar blij mee. Ik heb inmiddels promotie gemaakt van HSE manager in een fabriek tot HSE manager voor Unilever Benelux. Ik pas mijn kennis toe in 4 fabrieken, 3 kantoren, 1 research laboratorium, in Safe Driving en in winkels en pop-up stores. Ik probeer combinaties te leggen, en ik zoek naar Best Practices die elders een oplossing kunnen bieden voor een tekortkoming. Samen, door synergie en energie, brengen we, stap-voor-stap, veiligheid op een hoger plan.

De Kader-aanpak omschrijf ik als heel plezierig. Het zijn afgeronde stukken en is erg overzichtelijk. Goede afwisseling tussen technische kennis en persoonlijke ontwikkeling. Veel gelegenheid tot interactie met studenten en docenten. Wisselende docenten daardoor verschillende lesmethoden. Voldoende huiswerk, maar de focus van de kennisvergaring ligt in de lesuren. Mijn ervaring met Kader is dan ook fantastisch. Ik heb elke maandag genoten. De flexibiliteit van Kader vind ik prettig. Ik word als een volwassene behandeld, en niet als een kind dat in de schoolbanken zit. Kader gaat uit van mijn eigen verantwoordelijkheid, maar biedt steun, en is een vangnet, wanneer nodig. Hierdoor heb ik ook ruimte gezien en genomen om mijn ervaringen in de lessen te delen, maar ook om in de opdrachten mezelf niet 100% gebonden te voelen aan bepaalde formats; ruimte om opdrachten, inclusief scriptie, uit te voeren op een manier die ik prettig vind.

Jan van Noord is door Kader voorgedragen voor de NVVK scriptieprijs.

“Je bent door Kader voorgedragen voor NVVK scriptieprijs. Hoe heb je dit ervaren?”
Leuk. Vereerd. Onverwachts. Na de feitelijke voordracht heb ik via de NVVK vernomen dat ik niet door de voorselectie ben gekomen. Dat is niet erg.

Jan van Noord, Unilever 2

9,2

Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht