Basis Veiligheidskunde

Novarma Projectmanagement

Erg positief! De communicatie verloopt vlot

Ik ben al meer dan 30 jaar werkzaam in de sloopaannemerij (inclusief asbest en bodem). Het aspect veiligheid heeft altijd mijn interesse gehad. Persoonlijk ben ik van mening dat er nog erg veel te verbeteren valt op dit gebied, zonder dat we doorslaan hierin, waarbij een goede communicatie de basis vormt van het creëren van veiligheidsbewustzijn.

Ik heb zelf een leidinggevende functie (projectleider) en wilde mij zelf verdiepen in een aantal veiligheidsaspecten die in de BVK opleiding worden behandeld. Uiteindelijk dient de gehele organisatie het veiligheidsbewustzijn uit te dragen, van directie tot en met de mensen op de werkvloer, zonder enige uitzondering.

In eerste instantie heb ik overwogen om de MVK opleiding te gaan volgen. Maar omdat het al een lange tijd geleden was dat ik in de schoolbanken heb gezeten (met uitzondering van enkele dagcursussen) heb ik besloten om eerst de BVK-opleiding te gaan volgen, om zodoende te ‘proeven’ aan het studeren. Ik ben namelijk van mening dat als je een opleiding volgt, je er ook voor de volle 100% voor moet gaan. Ook thuis in de boeken duiken dus. Bij kader krijg je vrijstelling (op het gebied van zowel cursusuren als cusrsuskosten) als je na de BVK-opleiding een MVK-opleiding gaat volgen. Dit betreft hier dus altijd een win-win-situatie.

Een aantal mede-cursisten zijn inderdaad de MVK-opleiding gaan volgen vanwege persoonlijke carrièreoverwegingen. Omdat ik thans gewoon te weinig tijd hier voor heb (een full-time baan die mijn volle aandacht en tijd in beslag neemt) heb ik hier (nog) niet voor gekozen. Misschien in de toekomst.

De opleiding is naar volle tevredenheid verlopen. De BVK opleiding heb ik gevolgd in (Breda) voor mij een half uurtje rijden, dus zeker te doen). Omdat ik de eerste lesdag verhinderd was heb ik deze dag aan kunnen sluiten bij een MVK-groep op een andere datum en locatie. Erg prettig dat deze mogelijkheid mij geboden werd.

Tijdens een nieuwe opleiding leer je altijd weer nieuwe dingen. Voor mij persoonlijk was het thema ‘elektrische veiligheid’ iets waar ik inhoudelijk te weinig van wist. Dit is nu voor mij een stuk duidelijker. Ook duiken we met de opleiding dieper in de Arbowetgeving, zodat we weten waar geschreven staat waar een organisatie zich aan moet houden. Ik ben dus nu in staat om aan te geven waar dit geschreven staat. Voor de organisatie waar ik werkzaam ben (20-25 medewerkers), ben ik aanspreekpunt voor arbo-gerelateerde zaken voor de mensen op de werkvloer. Met de BVK-opleiding als basis kan ik het veiligheidsbewustzijn verder uitdragen in de organisatie.

De lesmethode van Kader kan ik omschrijven als praktisch. Iedere cursusdag wordt een specifiek thema behandeld door een deskundige uit de praktijk. Ik zat in een kleine cursusgroep (6 personen) zodat er behoorlijk wat ruimte was voor interactie. De cursisten krijgen dan voldoende ruimte voor eigen inbreng en praktijkvoorbeelden. De eerste cursusdag (de MVK-dag elders) zat ik met 16 personen in het leslokaal. Persoonlijk vind ik dit te veel. 10-12 personen vind ik maximaal.

De lesmethode (en examen) is er op gebaseerd dat met in staat is om de informatie (wetgeving) terug te kunnen vinden in (onder meer) de Arbowet en het Praktijkhandboek Arbeidsveiligheid (mooi naslagwerk). Dit krijg je uitgereikt op de eerste cursusdag en mag je houden.

Men hoeft dus echt niet alles uit het hoofd te leren, al is het wel raadzaam om de basisstof goed (zorgvuldig) door te nemen zodat je deze beheerst.

Bij mijn cursusgroep zaten ook enkele mensen die niet gewend waren om in de boeken te snuffelen en dagelijks op de werkvloer te vinden waren. Ook deze mensen zijn geslaagd voor de BVK-cursus. Petje af en tevens het bewijs dat ‘iedereen’ dit kan.

Mijn algemene ervaring met Kader is positief. Ook de communicatie per email met de medewerkers van Kader verloopt vlot en de opzet via de internetmodule MijnKader (met daarin aangegeven wat telkens de lesstof etc. is) is erg praktisch.

Deze opleiding biedt behoorlijk wat meerwaarde t.o.v. bijvoorbeeld een VCA-VOL opleiding. Ik ben van mening dat leidinggevenden in een bedrijf (en dan met name de (sloop)aannemerij) minimaal over deze BVK-basiskennis dienen te beschikken.

Noud van Rijswijk, Novarma Projectmanagement

8,2

Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht