Basis Veiligheidskunde

Levels Elektrotechniek

Cursusleiders zijn uiterst competent

Ik ben werkzaam bij Levels Elektrotechniek BV te Buggenum. Dit is een jong bedrijf dat op korte termijn door wil groeien naar een professioneel installatiebedrijf voor het uitvoeren van relatief grote projecten. In het eerste jaar met VCA certificering leverde dit nogal wat problemen op in het praktische vlak van VGM. VGM kennis werd ingehuurd. Echter het dagelijkse contact op het gebied van VGM tussen Klant-Bedrijf-Buitendienst was niet aanwezig of te verdeeld over verschillende personen. Dit heeft mij doen besluiten de BVK opleiding bij Kader te volgen.

Ik heb mij vrij laat opgegeven voor de BVK opleiding, volgens mij twee dagen voor de eerste lesdag. Tijdens het telefonisch overleg werd mij door Kader aangegeven dat het niet zomaar een cursus over veiligheid was, maar dat je wel een bepaalde kennis, ervaring en gevoel voor veiligheid moest hebben. Dus de verwachtingen werden wel meteen opgevoerd. Wat wordt met “bepaalde” kennis bedoeld? Voldoe ik hier wel aan, welk niveau mensen zijn nog meer aanwezig?

De BVK opleiding van Kader kan ik omschrijven als professioneel, goede kennis van zaken, goed georganiseerd en in een ontspannen sfeer aangeboden.

Alle onderwerpen waren heel interessant, zelfs de les die het dichts bij mijn eigen kennis ligt, elektrische veiligheid, was interessant. De les over wetgeving was erg verhelderend. Veel dagelijkse zaken kun je nu gemakkelijker terug koppelen aan de verplichting vanuit de wet. De les over Gevaarlijke Stoffen heeft voor mij de meeste nieuwe kennis/inzichten gegeven. Tijdens een lesdag kreeg je ontzettend veel informatie toegespeeld. Het was lastig om voor je zelf een samenvatting te maken. Als voorbereiding op je examen wist je niet goed of je de juiste lesstof beheerste. Ook door het feit dat je niet wist hoe z’n examen afgenomen werd. Later werd dit wat duidelijker en viel het uiteindelijk wel mee.

Het bedrijf Levels had op VGM gebied iemand nodig die de schakel was tussen aan de ene kant de ingehuurde kennis (MVK) met de daarbij horende certificaten en aan de andere kant de project uitvoering met de daarbij horende afspraken binnen de certificaten en de administratie hiervan. Door deze opleiding kan ik deze rol vervullen voor het bedrijf. Omdat het geen dagtaak is binnen ons bedrijf kan ik dit goed combineren met de overige werkzaamheden waarin ik wel een langere ervaring heb.

Met 32 jaar ervaring in de installatie wereld weet je natuurlijk best veel over veiligheid in het algemeen. Vaak weet je dat zaken op een bepaalde manier afgehandeld worden, maar je weet niet exact waarom dit zo gedaan wordt. Door deze opleiding krijg je een bredere basiskennis. Hierdoor kun je met meer zelfvertrouwen werken aan het VGM traject. Ook spreek je de “taal” op het gebied van VGM. In gesprekken met de ingehuurde MVK’er wist ik in het verleden vaak niet wat hij allemaal bedoelde met bepaalde termen en afkortingen. Nu kan ik mee praten en begrijp ik wat bedoeld wordt. Zo kun je jezelf sneller ontwikkelen. Door het volgen van deze opleiding heb ik de kans op een nieuwe job gekregen. Als je op een leeftijd van 54 jaar onverwacht zonder werk komt te zitten, valt het toch wel tegen een nieuwe job te zoeken. Deze opleiding heeft mij uiteindelijk wel een nieuwe kans gegeven op de arbeidsmarkt.

Na mijn opleiding heb ik het lesmateriaal enkele malen kunnen gebruiken om collega’s te overtuigen dat bepaalde zaken wettelijk verplicht zijn. Ook heb ik enkele passages uit het wetboek kunnen gebruiken voor een presentatie tijdens de jaarvergadering om medewerkers uit de buitendienst duidelijk te maken waarom bepaalde VGM-formulieren in te vullen.

De organisatie was een van de zaken die mij tijdens de opleiding zeer positief opviel. Alles verliep volgens afspraak. De digitaal aangereikte lesstof was goed en zeer gebruiksvriendelijk. Vragen werden snel en professioneel beantwoord. Ook de terugkoppeling op de ingestuurde “Safety Games” was snel en duidelijk.

Wat mij ook opviel was dat de cursusleiders uiterst competent waren en de lesstof voor de cursisten geboeid konden brengen. Dit werkte ook door naar de groep cursisten waardoor binnen de groep ook een prettige sfeer ontstond.

Jos Notermans, Levels Elektrotechniek

10,0

Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht