Wat moet je doen als machinist met TCVT-certificaat?

Per 1 januari 2020 vervangt het ministerie van SZW het systeem van persoonscertificering door een systeem van persoonsregistratie. Inhoudelijk blijft de wijze van behalen van een registratie min of meer gelijk aan certificatie. Belangrijkste wijziging is dat een CBI (DNVGL) het certificaat na 1 januari 2020 niet meer zal verstrekken, maar TCVT RA een registraat verstrekt namens de Minister.

De niet wettelijk verplichte TCVT-certificaten, zoals bijvoorbeeld voor de machinist KROL, de hijsbegeleider en de keurmeester hijs- en hefgereedschap worden als TCVT-certificaat per 1-1-2020 verstrekt door TCVT. 

Omzetting bestaande certificaten naar registraat

Bestaande, geldige TCVT-certificaten kunnen tot 1 maart 2020 kosteloos worden omgezet naar een registratie, waarbij de oorspronkelijke verloopdatum van het certificaat van kracht blijft. Hiervoor ontvang je een TCVT-registraat en een DSP-pas. Wanneer je na 1 maart 2020 het bestaande geldige TCV-certificaat omzet, worden er kosten in rekening gebracht van 100,- euro per aanvraag.

Wat moet je doen als machinist?

E-mail sturen naar kantoor@tcvt-ra.nl met de volgende gegevens:

  • Digitale pasfoto in JPEG (niet in PDF)
  • Het soort ID-bewijs (bijv. paspoort of identiteitskaart) - let op geen kopie uploaden
  • Nummer van het ID-bewijs
  • Geldigheidsduur van het ID-bewijs
  • Huidige TCVT-certificaatnummer (staat in TCPR-boekje)
  • Naam adres, woonplaats en e-mailadres

  Je krijgt dan een inlogcode waarmee je kunt inloggen. 

Gooi uw TCVT-boekje niet weg! 

Bewaar deze tot 5 jaar na de afgiftedatum! De voornaamste reden is dat TCVT-RA geen historie heeft en dat het TCPR-boekje het enige aantoonbare historische bewijs is bij eventuele misverstanden.

Wat moet je doen als werkgever of ZZP-er?

E-mail sturen naar kantoor@tcvt-ra.nl en een aanvraag doen voor een autorisatiecode.

Na ontvangst van een autorisatiecode is jouw organisatie een geautoriseerde organisatie en kan de praktijkervaring van jouw medewerkers met een TCVT-certificaat worden bijgeschreven.  

Is het verplicht om per 1 januari 2020 het huidige TCVT-certificaat om te zetten naar registraat?

Nee, dit is niet verplicht om voor 1 maart 2020 te doen. Het is ook mogelijk om het bestaande geldige TCVT-certificaat om te zetten tegen de verloopdatum van het certificaat. Kortom het hijsbewijs vervalt niet en blijft geldig tot aan verloopdatum van het TCVT-certificaat.

Wat gebeurt er met mijn TCPR-boekje?

Het TCPR-boekje met praktijkervaring wordt vervangen door een DSP-pas wanneer het TCVT-certificaat wordt omgezet naar een registraat. Meesturen met de verlenging en dus niet weggooien !!

Hoe werkt herregistratie per 1-1-2020?

TCVT RA beoordeelt of een machinist voldoet aan de eisen ten aanzien van bijscholing en werkervaring.  Die eisen blijven ongewijzigd. - Bijscholing wordt online geregistreerd door erkende bijscholing-trainers, die daartoe een autorisatiecode van TCVT RA hebben ontvangen. - Praktijkervaring wordt online geregistreerd door werkgevers/zzp’ers, die daartoe een autorisatiecode van TCVT RA kunnen aanvragen. - Praktijkervaring en/of bijscholing kunnen ook nog in het boekje staan: niet weggooien !!

TCVT RA neemt op basis van deze beoordeling formeel (namens de Minister) een besluit tot herregistratie. Bij een positief resultaat en het voldoen van de factuur, stuurt TCVT RA een “registratie” en een DSP-pas aan de machinist en vermeldt de machinist in het TCVT RA persoonsregister.

TCVT-bijscholing

Per 1 juli 2019 moet de TCVT-bijscholing gevolgd worden bij een trainer die door de TCVT RA erkend is. Dit houdt in dat voor het volgen van deze bijscholing een opleidingsinstituut benaderd kan worden, maar dat het verplicht is dat deze bijscholingsmodules gegeven worden door een erkende trainer. VTC schakelt voor de TCVT-bijscholingen uitsluitend TCVT-RA erkende trainers in.

Alle erkende trainers staan ingeschreven bij de TCVT RA en een overzicht hiervan is te vinden op hun  website: https://www.tcvt-ra.nl/images/Erkende_trainers_190702.pdf.

Wanneer na 1 juli 2019 de bijscholingsmodules bij een niet-erkende trainer gevolgd worden, tellen deze dagen niet mee voor de herregistratie. Kortom, vraag vanaf heden bij het opleidingsinstituut naar een door de TCVT RA erkende bijscholingstrainer.

Digitaal bijschrijven praktijkervaring

De machinist kan inloggen op de besloten site en controleren welke praktijkervaring en opleidingen hij bezit. De bijscholingsmodules van de geregistreerde machinisten kunnen worden bijgeschreven door de erkende trainer. De praktijkuren kunnen worden bijgeschreven door de geautoriseerde werkgever/ZZP’er. Bedrijven en zzp’ers kunnen sinds 1 juni 2019 een autorisatiecode aanvragen bij TCVT RA: kantoor@tcvt-ra.nl

Welke opties zijn er om het TCVT-certificaat om te zetten naar registraat?

Er zijn twee opties:

1. Het bestaande geldige TCVT-certificaat voor 1 maart 2020 kosteloos omzetten naar registraat,

2. Het bestaande geldige TCVT-certificaat verlengen naar registraat bij verloopdatum TCVT-certificaat.

Voorbeeld opties:

Het TCVT-certificaat verloopt op 2 mei 2022, wat kan ik doen?

Optie 1

Omzetten naar registraat kosteloos voor 1 maart 2020 of na 1 maart 2020 tegen betaling van 100,- euro. De verloopdatum van het TCVT-certificaat zal ook de verloopdatum zijn op het registraat namelijk 2 mei 2022. 

De informatie in het TCPR-boekje moet hoe dan ook worden bewaard ten behoeve van beoordeling van de bijscholing en de werkervaring bij verlenging van het registratie over de periode vóór aanvraag van het registraat. De overige periode wordt de praktijkervaring en bijscholing bijgeschreven op het DSP-pas door een geautoriseerd persoon.  Kortom bij verloopdatum registraat (hier dus 2 mei 2022) wordt de verlenging van het registraat beoordeeld a.d.h.v. de praktijkervaring en bijscholing uit het TCPR-boekje en de resterende praktijkervaring en bijscholing vermeld op het DSP-pas.

Optie 2

Het TCVT-certificaat verlengen naar registraat bij nadering van de verloopdatum (minimaal 4 weken voor verloopdatum). Hier wordt de praktijkervaring en bijscholing beoordeeld d.m.v. het ingeleverde TCPR-boekje. Na beoordeling en betaling wordt het registraat en DSP-pas naar de machinist verstuurd.

Kosten

Bij de eerste registratie en bij het verlengen van de registratie (optie 1) of verlengen van het certificaat naar registratie (optie 2), ontvangt de machinist een factuur voor (her)registratie, ten bedrage van ongeveer € 195,- incl. BTW. De éénmalige omzetting van een bestaand, geldig certificaat naar registratie is kosteloos tot 1 maart 2020. Na 1 maart 2020 wordt hiervoor 100,- euro in rekening gebracht.

DSP-pas als toegangspas

De DSP-pas is ook apart te activeren als toegangspas (cargocard) voor bedrijfsterreinen. Deze optie staat los van TCVT, maar is wel mogelijk met de DSP-pas.  (www.secure-logistics.nl/nl_NL/oplossingen/cargocard/activeren/

Heb je naar aanleiding van bovenstaande nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op via info@aabgroep.nl of 0341-499744.

Bron: VTC

Actueel

Onze nieuwste artikelen

17/07/2025

Vernieuwing certificatieschema arbokerndeskundigen

Lees verder
17/07/2025

Toetsen van de RI&E: Terug naar 1 toetser?

Lees verder
17/07/2025

Zorgwekkende stijging arbeidsongevallen

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht