Warmtepomp definitief doorgebroken: tweede recordjaar op rij in Nederland!

De warmtepomp lijkt nu echt definitief doorgebroken te zijn in Nederland. Installateurs plaatsen naar verwachting een recordaantal van 167.000 warmtepompen in 2023. Dat is bijna 52% meer dan vorig jaar. Niet alleen nieuwe woningen worden voorzien van een warmtepomp. De techniekbranche ziet ook steeds meer eigenaren van bestaande woningen overstappen op een warmtepomp.

Uit het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2024 blijkt dat er in 2023 een recordaantal warmtepompen geplaatst gaat worden. Ook in 2022 zagen we al een significante stijging in het aantal geplaatste warmtepompen ten opzichte van het jaar daarvoor. Ook toen was de stijging 52%.

Een woordvoerder van de brancheorganisatie Techniek Nederland verklaart de stijging: “Steeds meer mensen raken geïnteresseerd in verduurzaming.” Naast het feit dat verduurzaming goed voor het milieu is, is het ook goed voor de eigen portemonnee. De energierekening kun je er namelijk drastisch mee naar beneden brengen.

Het aantal warmtepompen in bestaande huizen is dit jaar verdubbeld. Daar wordt een warmtepomp op dit moment vaak nog gecombineerd met een gasketel. Nieuwbouwhuizen worden gasloos opgeleverd en krijgen meestal een volledig elektrische warmtepomp, die zelfstandig werkt.

Tekort aan monteurs

De verwachting is niet dat de rek er nu uit is. “Vanaf 2026 wordt het verplicht om bij vervanging van de cv-ketel te kiezen voor een duurzamer alternatief. Het aantal nieuwe warmtepompen zal dan nog sneller gaan toenemen.” Met de extra vraag naar warmtepompen zijn er vanzelfsprekend ook meer monteurs nodig. Het gaat om monteurs voor zowel de installatie als advies en voorlichting.

Maatwerkadvies

Een maatwerkadviseur kan consumenten helpen bij het gebruik van een warmtepomp. Wanneer is een warmtepomp voor jou een goed idee en hoe gebruik je de warmtepomp op de beste manier? Met de stijgende vraag naar warmtepompen, zal ook de vraag naar mensen die advies nodig hebben bij het installeren van een warmtepomp stijgen. Met de Maatwerkadvies opleiding van Kader Academy ben jij in staat om deze mensen een écht goed advies te geven. Zo help jij niet alleen de consument en zijn of haar portemonnee, maar help je ook Nederland steeds een beetje duurzamer te maken.

Bekijk hier onze uitgebreide Maatwerkadvies brochure.

Interesse in deze opleiding?

Maatwerkadvies

Download onze brochure Maatwerkadvies en ontvang alle informatie die je nodig hebt over deze opleiding.

Download brochure
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht