Verdere stijging werknemers met burn-outklachten: 1,6 miljoen

Het is de week van de werkstress. Uit recent onderzoek van TNO blijkt dat 1,6 miljoen werknemers last hebben van burn-outklachten. Als gevolg hiervan zitten we in Nederland met z’n allen 11 miljoen dagen per jaar thuis wegens werkstress en werkdruk. Dat kan en moét anders. Tijdens de week van de werkstress proberen we hier wat aan te doen.

“Deze cijfers zijn zeer zorgwekkend. Het aantal mensen dat last heeft van burn-outklachten is hoger dan ooit. Deze toenemende vloedgolf moet worden bestreden. Meer actie vanuit werkgevers, werknemers, maar ook vanuit de politiek is noodzakelijk om werkstress en burn-outs te voorkomen. Dit kan door investeringen in preventie (financieel) te stimuleren. Als we nu niets doen, zit in 2030 een derde van alle werknemers met een burn-out ziek thuis op de bank”, aldus Elwin Wolters, directeur OVAL.

In onze Veiligheidskunde opleidingen staat het onderwerp werkstress ook op de agenda. Je leert hier mogelijke symptonen van een burn-out herkennen. Hierdoor kun je er in een vroeg stadium wat aan doen. Voorkomen is immers beter dan genezen. 

Enorme kosten verbonden aan werkstress

De 11 miljoen dagen die Nederlandse werknemers thuis zaten, als gevolg van werkstress kostten de werkgevers naar schatting zo’n 3,3 miljard euro. Naast het feit dat de persoon in kwestie thuis komt te zitten heeft het verzuim ook impact op zijn of haar collega’s. Die ervaren namelijk extra druk door het overnemen van werkzaamheden.

Ontstaan werkstress

Volgens TNO ontstaat werkstress vaak als een werknemer niet de tijd en mogelijkheden krijgt om te voldoen aan de eisen die aan de functie worden gesteld. Een andere oorzaak van werkstress zijn conflicten op het werk. Meer dan een kwart van de werkenden heeft vorig jaar minimaal één keer een conflict gehad op de werkvloer.

Verbinding

Om de werkstress en werkdruk die momenteel op de Nederlandse beroepsbevolking drukt te verlichten wordt er in de week van 13 tot en met 17 november extra aandacht aan besteed. Tijdens deze week van de werkstress vond op 15 november het event van de week van de werkstress plaats. Experts gingen met elkaar in gesprek over preventie en het verbeteren van de mentale gezondheid op de werkvloer. Samen kunnen we namelijk échte verandering laten plaatsvinden.

Psychosociale Arbeidsbelasting

Hoe voer je een effectief beleid op Psychosociale Arbeidsbelasting zodat je de werkdruk bij jouw werknemers kunt verlagen? Dat zijn essentiele zaken die tijdens de opleiding Psychosociale Arbeidsbelasting van onze partner Etop worden behandeld. Na afloop van de opleiding weet je hoe je een beleid kunt opzetten op het gebied van werkdruk en (on)gewenste omgangsvormen. Daarnaast krijg je praktische handvatten hoe je individuele medewerkers of leidinggevenden kunt ondersteunen op deze thema's.  

Casemanagement

Werkstress is een grote oorzaak van verzuim in Nederland. als casemanager ben jij dé professional bij verzuim, ziekte en arbeidsongeschiktheid. Je zorgt ervoor dat iedereen zijn taken uitvoert en verantwoordelijkheden neemt. Dit vereist gespecialiseerde kennis, overtuiging en begeleiding. Met de vakopleiding Casemanagement van Etop leer je om het casemanagement bij verzuim en re-integratie te professionaliseren. Jouw organisatie heeft hierdoor zo min mogelijk last van uitval van haar werknemers. 

De vertrouwenspersoon

Als je problemen ervaart op de gebied van werkstress en/of werkdruk kan een vertrouwenspersoon uitkomst bieden. Wij bieden een uitgebreide opleiding tot vertrouwenspersoon aan. Deze opleiding is geaccrediteerd door het LVV. LVV is dé beroepsvereniging van vertrouwenspersonen. Wil je weten of deze opleiding wat voor jou of voor jouw organisatie kan betekenen? Download dan hier onze brochure.

De Vertrouwenspersoon

Bekijk alle informatie over onze geaccrediteerde opleiding tot Vertrouwenspersoon. Wil jij mensen écht helpen met hun werkdruk of werkstress? Bekijk dan wat er voor jou mogelijk is!

Download brochure
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht