Van moeten naar willen met de Masterclass Strategie en Duurzaamheid

De klimaatcrisis en de uitputting van grondstoffen vormen uitdagingen die we niet meer kunnen negeren. Bedrijven staan voor de taak om niet meer alleen te reageren, maar ze strategisch te benaderen. Het is duidelijk: duurzaamheid is niet langer een optie, het is bittere noodzaak. Wij gingen in gesprek met Marcel de Munck, senior adviseur culture bij Kader Group en samen met Hanneke Jansen één van de docenten van de Masterclass Strategie & Duurzaamheid. Hij deelt zijn inzichten op de noodzakelijke verandering.

“We zitten momenteel in een onomkeerbaar proces. Bedrijven zullen de verandering wel moeten inzetten naar een duurzamer beleid, anders denk ik niet dat ze in de toekomst nog bestaansrecht hebben. We willen graag een leefbare planeet doorgeven aan de generaties na ons en daarvoor is échte verandering absoluut nodig”, steekt Marcel van wal.

Om bedrijven te helpen met deze verandering is er de Masterclass Strategie en Duurzaamheid. “De kern van deze masterclass is een mindset-verandering. We willen de deelnemers inspireren en helpen om actief aan de slag te gaan met een duurzamer beleid. Tijdens de lesdagen gaan we het nieuwe verhaal van je organisatie schrijven. Hoe lever jij je bijdrage aan een planeet die een stukje mooier, beter, schoner en duurzamer is dan vandaag de dag? En ten tweede, hoe neem je jouw organisatie en alle stakeholders in de keten daarin mee? 'Van moeten naar willen’ is onze drijfveer”, vertelt Marcel gepassioneerd.

Masterclass Strategie & Duurzaamheid

Interesse in deze Masterclass?

Download dan onze brochure en ontvang uitgebreide informatie over de toegevoegde waarde voor jouw organisatie, carriere en de verschillende onderwerpen die we gaan behandelen!

Brochure downloaden

Hoewel in de praktijk de verandering naar een duurzamer beleid voor elke organisatie zal verschillen, wordt er in deze masterclass met een concreet 5-stappenplan gewerkt om de noodzakelijke stappen richting de verandering in kaart te brengen. “Stap 1 is kijken waar je nu staat als organisatie, in stap 2 gaan we kijken waar je naartoe wilt, wat is jouw stip op de horizon, wat is je purpose? Stap 3 beschrijft het verschil tussen stap 1 en 2, oftewel de GAP-analyse. Wat is er benodigd om tot de ultieme situatie te komen. Tijdens stap 4 wordt er gekeken naar wie je stakeholders zijn. Wie moet je allemaal meekrijgen om naar dat gewenste doel toe te bewegen? En als laatste stap, stap 5, gaan we kijken welke interventies je in moet zetten om richting je doel te bewegen”, aldus Marcel de Munck. Als deze 5 stappen in kaart zijn gebracht, heb je als organisatie een duidelijk beeld waar je naartoe wilt en hoe je daar terecht kunt komen.

Vervolgens vroegen we Marcel waarmee de deelnemers van de Masterclass naar huis toe gaan, welk resultaat behaal je met deze 2 lesdagen? “Dat is eigenlijk tweeledig. Je weet na de masterclass hoe je het gat tussen stap 1 en 2 gedicht krijgt, en daarnaast willen we ervoor zorgen dat elke deelnemer de masterclass geïnspireerd verlaat en het nieuwe verhaal kan uitdragen in zijn of haar organisatie. Het is voor ons geslaagd als de handen van onze deelnemers na afloop jeuken om met duurzaamheid aan de slag te gaan”.

Heb je om af te sluiten nog een mooi voorbeeld van een dergelijke mindset-verandering op het gebied van duurzaamheid, Marcel? “Zeker. Een voorbeeld dat voor mij perfect in dit verhaal past, is dat van een afvalinzamelaar, waar ze een aantal jaren geleden nog simpelweg afval inzamelden hebben ze nu echt de omslag gemaakt naar de mindset: ‘afval bestaat niet’. Het zijn grondstoffen die wij inzamelen om deze vervolgens te recyclen. Dit is precies wat wij willen bewerkstelligen met onze Masterclass Strategie & Duurzaamheid”, sluit Marcel ambitieus af.

Ook de omslag maken?

Download dan eens volledig vrijblijvend onze uitgebreide brochure. Hierin vind je alle benodigde informatie voor de Masterclass Strategie & Duurzaamheid. Denk aan alle onderwerpen die de revue passeren, de toegevoegde waarde voor jou en je organisatie en de studiebelasting.

Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht